Několik tipů pro dobrého autora zpravodaje aneb Jak vytvořit úspěšný newsletter (1/2)

Radek Havelka, ICT Pro s.r.o.

Stejně jako Trepka velká napovídá svým jménem, že je nálevníkem tvarem připomínajícím botu, tak i výraz newsletter či zpravodaj nám naznačuje, že jde o zprávu nesoucí nové informace světu. Už jen z názvu je tedy patrné, že nejde o nahodilé mlácení prázdné slámy či omílání otřepaných frází. Naopak.

Newsletter je definován jako písemná zpráva, vydávaná pravidelně, většinou obchodní společností, s cílem poskytnout informace lidem s určitým zájmem o tuto organizaci, předmět činnosti nebo dané téma. Jak prosté! Jen kdyby ale nebylo v dnešní době toho kvanta obdobných pokusů všech ostatních zaujmout něčím své okolí.

Newsletter má dnes totiž nejčastěji podobu e-mailu. A hle! Už mi opět nějaký ve schránce přistál. „Kdo mi zas co píše? Proč mě furt votravujou?“ mumlám si nevrle pod vousy, denně bombardován desítkami nevyžádaných e-mailů. Zachovávám však dekórum a snažím se o empatii. Inu, co je taky můj lakonický povzdech „co mě votravujou“ proti tomu, co mi kdysi napsal jeden klient jako reakci na můj nevyžádaný e-mail. Jeho expresivní vyjádření, za které by se nestyděl kdekterý dlaždič, a při němž mi tehdy zatuhla i nesmrtelná XPéčka a měsíc na to mi nešel zmáčknout vykřičník na klávesnici, asi už nikdy nezapomenu. A o co tedy při tvorbě a zasílání newsletteru vlastně jde?

Jde tu přece hlavně o komunikaci se zákazníky: především o získávání jejich zájmu, udržování jejich přízně a budování věrnosti vaší značce. Aby si tedy právě ten váš newsletter zasloužil své místo na výsluní mail boxů vašich klientů, aby se zkrátka na vaše e-maily zákazníci těšili a nepovažovali je za vrchol nestoudnosti či obtěžování, jako tehdy i onen můj zákazník, musí tyto zprávy splňovat řadu pravidel. Tvorbu newsletteru jsem jako takovou pro lepší přehlednost rozdělil do 5 oblastí, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Jako inspiraci pro potenciální i stávající autory zpravodajů uvádím i řadu konkrétních zásad, které jsou dle mého názoru předpokladem pro vytvoření úspěšného newsletteru.

1. ÚČEL

Každý newsletter by měl mít jasně stanovený a ideálně i měřitelný cíl. Je účelem vašeho zpravodaje informovat klienty o novinkách ve vaší firmě? Připomenout se stálým zákazníkům či získat nové? Nebo chcete zvýšit návštěvnost vašeho webu? Zviditelnit se? Než budete koncipovat newsletter, ujasněte si, co je vašim cílem; promyslete, jak jej nejlépe dosáhnout a toho se neustále držte. Vaše snažení by mělo být smysluplné, jasné a transparentní, bez snahy někoho obelstít či jen tak zlákat.

Buďte otevření. Za časů našich babiček se takové smysluplnosti říkávalo, „aby to prostě mělo hlavu a patu“. Nezapomeňte, že klíčovým úkolem a obecným smyslem tvorby newsletteru zůstává zejména komunikace se zákazníky, která je zcela nenahraditelná pro jejich udržení a budování dlouhodobých vztahů s nimi. Podle marketingových průzkumů se ukazuje, že náklady na získání nového zákazníka jsou asi 5krát vyšší než náklady na udržení stávajících spokojených zákazníků.

2. PUBLIKUM

U tvorby jakéhokoli literárního útvaru musíte mít neustále na paměti i jeho publikum: příslušnou cílovou skupinu, tedy v našem případě čtenáře. Těžko budete šokovat zaryté „ajťáky“, kteří prakticky nikdy neopouštejí svou počítačovou špeluňku, s výjimkou zajištění základních životních funkcí, tím, že jim budete nadšeně líčit, jak ZOO Bráník získalo status Australského národního přírodního parku s roční dotací 1.000.000 australských dolarů na chov ohroženého bahníka australského. Ani podání této novinky přírodovědeckou hantýrkou v nich nevzbudí elementární zájem navštívit každou 1. neděli v měsíci od 20.00 do 24.00 den otevřených dveří v tamním ZOO a účastnit se krmení těchto úžasných tvorů.

3. KONCEPCE

Jedním z hlavních předpokladů úspěšného newsletteru je jeho důkladná příprava. Pokud chcete kvalitně komunikovat se svými zákazníky, nedělejte to systémem pokus-omyl, byť by se to zdálo sebevíc lákavé. Zapomeňte na improvizaci. Vyřešte nejprve svůj marketingový mix (cenovou politiku, distribuci atd.) a poznejte své zákazníky do větší hloubky, s jejich nákupními zvyklostmi, preferencemi i starostmi. Když budete vědět, s čím se každodenně potýkají, co je trápí a co vlastně potřebují, pak bude koncepce vašeho zpravodaje ještě cílenější a tím i zpětná vazba úspěšnější (počet otevření zpravodaje, četnost přístupů na web, návštěvnost produktu, vyplnění ankety atd.).

Nepoužívejte archaické seznamy adres kamarádů kamaráda a ujistěte se, že e-maily klientů jsou aktuální. Ve finále vždy zanalyzujte zpětnou vazbu a vyhodnoťte efektivitu zpravodaje za účelem korekce strategie a vyladění koncepce do budoucna.

Při koncipování newsletteru se musíte také vypořádat s rozporem mezi potřebou originality a konzistence. Každý zpravodaj musí být jedinečný. Nikdy neposílejte obdobné verze stejného newsletteru, pokud nechcete vypadat jako zkostnatělý sklerotický ignorant, kterému zákazníci nestojí ani za trochu intelektuální práce. Zároveň by však měl každý zpravodaj být dostatečně konzistentní. Žádoucí v tomto smyslu je tedy jeho konstantní struktura, ucelený vzhled (jednotné grafické prvky, styly písma, korporátní barvy atd.) a vazba na uživatelsky přívětivý firemní webdesign, a to vše ve stylu upevňující firemní značku a image.

V druhé části článku se dozvíte více o tom, jak vytvořit obsah newsletteru a vložit do něj určitou výzvu.

Články v sérii

Aktuální

Několik tipů pro dobrého autora zpravodaje aneb Jak vytvořit úspěšný newsletter (1/2)

Aktuální

Několik tipů pro dobrého autora zpravodaje aneb Jak vytvořit úspěšný newsletter (2/2)