Pozor na chyby v manažerských začátcích

Ilustrační snímek

Začínající manažeři, a bohužel někdy i ti již zkušení, často nastupují na nové pozice s představou, že vše je třeba změnit. Jsou přesvědčeni, že byli přijati, aby ukončili dosavadní neefektivní chod firmy nebo týmu, což může být i pravda. Rozhodně to však není důvod k naprostému nerespektování dané pracovní skupiny, její práce a bývalého manažera. Budete-li dávat najevo, že všichni kromě vás jsou neschopní, rozhodně si svůj nový tým nezískáte. A brzy narazíte i u svých nových nadřízených.

Snaha okamžitě všechno změnit je jen jedním z příkladů, jak vkročit do nové manažerské role špatnou nohou. Existují i další stejně nebezpečné příklady chování nových manažerů, ze kterých byste si rozhodně neměli brát příklad. Upozornil na ně server PM Hut.

Nezdůrazňujte svou nadřazenost

Nový manažer bývá často nejistý, a proto argumentuje tím, že on je šéf a o jeho požadavcích se nediskutuje. To však okamžitě podrývá jeho autoritu, kterou si ještě ani nestihl získat.

Neříkejte, že se nic nezmění

Jen byste lhali, protože vždy se něco změní. Možná si na začátku opravdu myslíte, že změny nepřijdou, ale brzy se ukáže opak.

Nezačínejte okamžitou restrukturalizací

Neunáhlujte se v prostředí, které neznáte. Nový manažer by měl nejprve naplánovat změny a prověřit jejich smysl v konkrétním prostředí. K tomu budete potřebovat nejen určitý čas, ale i pomoc svého týmu.

Nevnímejte jen ty nejsilnější hlasy

Lidé, kteří zůstávají zticha, mají zpravidla nejvíce co říci. Nenechte se na začátku strhnout jen těmi, kdo mluví nejhlasitěji.

Nezapomínejte na tým

Některým zaníceným manažerům se stává, že se začnou natolik věnovat studiu byznysu nové firmy, že zcela opomenou své lidi a svou odpovědnost za jejich řízení.

Nesnažte se se všemi přátelit

Tato chyba se nejčastěji stává manažerům, kteří se nově stávají nadřízenými svých bývalých kolegů. Váš vztah se prostě musí změnit, protože už nejste jedním z nich.

-kk-

Zdroj: PM Hut - databáze odborných článků o projektovém řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje PM Hut