Umíte předávat zpětnou vazbu?

Ilustrační snímek

Tam, kde chybí zpětná vazba, chybí i možnost zlepšovat se. Manažer, který vidí opakující se chyby svých podřízených, by proto rozhodně neměl mlčet. V zájmu každého manažera je naučit se předávat zpětnou vazbu tak, aby byla přínosná a pomohla zaměstnancům k dalšímu rozvoji. Základním předpokladem je důvěra mezi manažerem a podřízenými, bez ní nedosáhnete ničeho. Vaše slova i činy musejí ukazovat, že vás skutečně zajímá profesionální rozvoj vašich lidí. Užitečné tipy jak na to přinesl server Training Zone.

Soustřeďte se na silné stránky

Vaším cílem je pomoci podřízeným, aby se zlepšili. Toho však nedosáhnete tím, když je jen budete upozorňovat na chyby. Zaměřte se na nejlepší dovednosti konkrétních podřízených a hledejte způsoby, jak je využít k tomu, aby zlepšili své slabší stránky.

Nesuďte

Při předávání zpětné vazby se soustřeďte na konkrétní chování daných podřízených, nikoli jejich osobnostní rysy. Popište, co jste viděli nebo slyšeli a jaký dopad to má na výkonnost jednotlivců či týmu, atmosféru na pracovišti, klienty apod.

Reagujte včas a konkrétně

Vaše zpětná vazba by měla zaznít co možná nejdříve poté, co si všimnete možného problému nebo naopak úspěchu, který chcete pochválit. Mluvte konkrétně o tom, jaké chování považujete za správné a jaké je třeba změnit. Když řeknete pouze: „Dobrá práce.“, nemusí být jasné, co přesně chválíte.

Dejte prostor k vyjádření

Zpětná vazba slouží k tomu, aby vaši lidé pochopili, jak mohou zlepšit nebo udržet svou výkonnost. Nechte je proto reagovat na vaše sdělení a dejte jim prostor i k tomu, aby uvedli vaše doporučení do praxe. Zdůrazněte, že za vámi mohou kdykoli přijít, když budou mít nějaké otázky.

Koučujte

Specifické výkonnostní problémy nejlépe vyřešíte pomocí koučovacích sezení. Koučované zaměstnance z ničeho neobviňujte, hledejte společná řešení problémů. Jasně vysvětlete svá očekávání, popište konkrétní příklady daného chování a ujistěte se, že s vámi podřízení souhlasí.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone