Chcete zefektivnit porady? Jděte na procházku

Ilustrační snímek

Sejdete se v zasedací místnosti nebo něčí kanceláři, posadíte se a diskutujete o určitém tématu. V letních měsících si možná někdy vyjedete z města a uspořádáte výjezdní zasedání. I zde však při jednání sedíte. Teprve až skončíte, jdete se projít ven či uspořádáte nějaké teambuildingové cvičení. Tak vypadají klasické porady, pokud jde o jejich formu.

Ti z vás, kteří rádi zkoušejí nové věci a hledají způsoby, jak zefektivnit výstupy z porad, možná již zavedli porady na stojáka. Když totiž při poradě všichni stojí, porada bývá rychlejší, jde více k věci a dosahuje efektivnějších výsledků. Ještě efektivnější však mohou být porady, při nichž se budete procházet. Porady v podobě procházky jsou ideální pro zvýšení kreativity uvažování menších pracovních skupin či dvojic.

Velkým zastáncem takových porad byl například Steve Jobs a oblíbil si je i zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Zkusíte je také? Několik pádných důvodů, proč vyzkoušet porady, při nichž se budete procházet, shrnul server Inc.com.

1. Chůze podporuje kreativitu

Nedávná studie americké Stanford University potvrdila, že kreativní myšlení při chůzi dosahuje o 60 % lepších výsledků, než když sedíme. Rozhodující přitom není prostředí, v němž se pohybujeme, ale samotný pohyb při chůzi.

2. Chůze je zdravá

Sezení je pro lidský organismus stejně nebezpečné jako kouření. Nedostatek pohybu a kyslíku v těle si jednoho o dne vybere svou daň. Už 30 minut chůze denně přitom výrazně snižuje riziko demence, srdečních příhod a některých druhů rakoviny. To už stojí za zvážení.

3. Chůze podporuje přirozenou komunikaci

Na procházce oslabují rozdíly mezi nadřízenými a podřízenými. Lidé se cítí uvolněněji a otevřeněji vyjadřují své názory. Nedochází k tomu, že by si někdo hrál s telefonem či počítačem, komunikace je přirozenější. Jde rovnou k věci, a tak šetří čas všem.

4. Chůze dodává energii

Loňská studie společnosti Johnson & Johnson ukázala, že po třech měsících porad v podobě procházek cítí zaměstnanci vyšší míru energie, soustředění a angažovanosti. Studie britské University of Essex zase zjistila, že již 5 minut pohybu venku stačí k tomu, abychom měli výrazně lepší náladu a cítili se šťastnější.

Máte nějaké zkušenosti s poradami formou procházek?

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com