Když je zábava povinná pro všechny

Ilustrační snímek

Aktivita, kterou pokládáte za zábavnou, by měla být vnímaná stejně i ostatními. Také by každý měl mít možnost neúčasnit se. Za těchto podmínek je vše v pořádku. Trocha sportu nebo piknik proto většinou ničemu neuškodí. Ale někdy... někdy je cesta do pekel dlážděna dobrými úmysly. Web management.about.com poukázal na několik obvyklých způsobů, jak z povinné zábavy udělat ostatním povinné utrpení.

Když vás manažer nutí, abyste se „bavili“

Možná si manažer myslí, že má každý stejný vkus a je přesvědčený, že co se líbí jemu, zákonitě musí ocenit i ostatní.

1. Den komických klobouků, den ošklivých kravat, jakýkoliv den. Takové hloupé kostýmy zcela jistě nejsou oblíbené u všech. Můžete se spolehnout na to, že minimálně několik zaměstnanců, kteří při podobných akcích tiše trpí. A možná, že radši předstírají, že jsou nemocní.

2. Škádlení a provokování spolupracovníků. Dobírat si ostatní je nebezpečný styl zábavy. Přehnaný sarkasmus je také nepřijatelný. Někdy to může být skutečně vtipné, ale když to s cynickými vtípky přeženete, může utrpět morálka a dobrá nálada celé kanceláře. Nevhodné sexuální a kruté vtipy také často způsobí více bolesti než úsměvů. O rasistických vtipech ani nemluvě.

3. Golf. Samozřejmě, je to skvělý sport. Ale pokud ho někdo nemá rád, může být golfové dopoledne spíše otravným zážitkem. Nikdy to není zábava, když manažer někoho přinutí k účasti.

4. Zaplacený konzultant pro zábavu nebo ustanovení komise pro zábavu. Dokonce to ani nezní zábavně, že? Komise? Konzultant? To přece obvykle nevěstí nic veselého. A navíc, druhá možnost může být i dost nákladná.

Existuje i lepší možnost

Přestaňte s přesvědčováním ostatních, aby se bavili. Je to otravné a falešné. Začněte raději sami od sebe, buďte vzorem. Usmívejte se a udržujte si dobrou náladu. Když se neustále mračíte a cítíte se pod psa, dokonce ani ten nejlepší konzultant pro zábavu nijak zvlášť nepomůže. Samozřejmě to ani nepřehánějte, protože přece nejste rozesmátý blázen. Zkrátka a dobře jen vytvořte atmosféru, ve které má samovolná a přirozená zábava své místo.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management