Lákadlo jménem Čína

Poslední dobou se informace a novinky z Číny stále častěji objevují v médiích věnovaných telekomunikacím. Není čemu se divit, jelikož Čína ekonomicky roste, na její obrovské trhy se třese nejeden výrobce, ale musí se už zcela vážně počítat s konkurencí, která tam vznikla. Čína je pro Evropana velmi tvrdý oříšek – nemá šanci si zemi důkladně prohlédnout a nedorozumí se jazykově, ani kulturně. Je tam ale hodně lákavého a překvapivé zprávy o vývoji dávají tušit, že nahlédnout tam stojí za to.

Dříve byla Čína velkým exportérem surovin, včetně ropy, ale dnes je z ní obrovský spotřebitel a ropu musí z poloviny dovážet. Proto láká nejrůznější dodavatele – zejména materiálů a komponent, z nichž vyrábí produkty pro vývoz. Čína je největším výrobcem textilu, hraček a neustále stoupá produkce elektroniky a počítačů. Zahraniční kapitál se jen hrne. V loňském roce to bylo 66,5 miliardy dolarů.

To všechno začalo před pětadvaceti lety, kdy se Čína otevřela zahraničním investorům. Tato země je teď na třetím místě v žebříčku největších obchodních velmocí světa, hned za USA a Německem. Čína hýbe celým světem, včetně Evropy, která se stala největším obchodním partnerem země.

Čínou se nechalo zlákat celá řada předních výrobců komunikační techniky a mnoho z nich zde již působí ve velkém. Objem zdejšího tržního potenciálu způsobuje zvrat v rozdělení celosvětového trhu. Například dodávky na čínský trh od finské Nokie zanedlouho překonají objem dodávek pro USA.

-ds-

Zdroj: Lupa - server o českém internetu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lupa