Jak zaujmout pozici (bez)moci?

Ilustrační snímek

Zajímá vás, jak řeč těla ovlivňuje to, jak nás vnímají ostatní a zároveň i to, jak vnímáme sami sebe? Pak možná již znáte populární sociální psycholožku Amy Cuddyovou z Harvard Business School a její TED talk s názvem Your body language shapes who you are. Jedná se o vystoupení z roku 2012, které na internetu zaznamenalo již více než 16 milionů shlédnutí, a řadí se tak do první pětky nejúspěšnějších TED talks všech dob. Amy Cuddyová v něm představuje svůj koncept, který nazývá „power posing“ (zaujímání pozic moci).

Studuji předsudky a Učím na obchodní škole, kde panuje soutěživá atmosféra, takže je přirozené, že se zajímám o rozložení moci. Zajímám se hlavně o neverbální projevy moci a převahy,“ říká Cuddyová v úvodu svého vystoupení. Již z říše zvířat je patrné, že projevy moci zahrnují roztahování se a otevírání se. Projevy bezmoci jsou naopak schoulení, zmenšení. U člověka je to stejné.

Společně s mou hlavní spolupracovnicí Danou Carney z Berkeley jsme chtěly zjistit, jestli to lze předstírat, dokud to nedokážete. Jestli to můžete jen na chvíli zkusit a skutečně změnit výsledky svého chování tak, abyste se cítili mocnějšími.“ Víme, že mysl dokáže měnit naše těla, mohou však těla měnit naši mysl? Ukázalo se, že ano.

Experiment v laboratoři

Amy Cuddyová uspořádala experiment, kdy požádala účastníky, aby na dvě minuty zaujali pozice, které signalizují velkou a malou moc. Ještě před tím odevzdali vzorek svých slin. Pak odpovídali na otázku, zda se cítí mocní ve spojení s různými předměty a dostali možnost zahazardovat si. Následovalo odebrání druhého vzorku slin. Měření jasně ukázalo, že dvě minuty stačí k tomu, aby došlo k hormonálním změnám, které nastaví mozek tak, že je člověk buď asertivní, sebevědomý či uvolněný, nebo naopak vystresovaný či utlumený.

Ukázalo se, že to funguje i v případě pracovních pohovorů a dalších náročných schůzek. Jaký tělesný postoj tedy máte zaujmout, než půjdete na pohovor nebo na důležité hodnocení? Jak si zvýšit testosteron a naopak snížit stresový hormon kortizol v mozku? To vše se dozvíte na http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are.

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com