How to adopt a posture of (no) power?

Jak zaujmout pozici (bez)moci?

Are you interested in how body language affects how we are perceived by others as well as how we perceive ourselves? Then perhaps you already know the popular social psychologist Amy Cuddy of Harvard Business School and her TED talk entitled Your body language shapes who you are. Cuddy's presentation from 2012 has already had more than 16 million hits on the Internet, which makes it one of the top five most successful TED talks of all time. In her speech, Amy Cuddy presents her concept called "power posing".

"I study prejudice, and I teach at a competitive business school, so it was inevitable that I would become interested in power dynamics. I became especially interested in nonverbal expressions of power and dominance," says Cuddy at the beginning of her speech. In the animal kingdom, it is evident that power positions include stretching and opening-up. Expressions of powerlessness, on the contrary, include closing-down or making oneself smaller. It is the same with human beings.

"My main collaborator Dana Carney, who's at Berkeley, and I really wanted to know, can you fake it till you make it? Like, can you do this just for a little while and actually experience a behavioral outcome that makes you seem more powerful?." We know that our mind can change our body, but can the body change the mind too? Yes, it can.

Experiment in the lab

Amy Cuddy organized an experiment which asked the participants to take positions that indicate high or low power for two minutes before their saliva samples were taken. Then they answered the question about whether they felt powerful in combination with various objects and were offered an opportunity to gamble. After that their saliva samples were taken again. The experiment clearly showed that two minutes are enough to make hormonal changes that set a person's brain to feel either assertive, confident, and relaxed, or stressed out and depressed.

The same principle seems to even works in job interviews and other demanding meetings. What kind of body posture should you take before going for an interview or an important assessment? How can you increase the level of testosterone and decrease the level of stress hormone cortisol in your brain? All this can be found on http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are.

-kk-

    Jak zaujmout pozici (bez)moci?

    Zajímá vás, jak řeč těla ovlivňuje to, jak nás vnímají ostatní a zároveň i to, jak vnímáme sami sebe? Pak možná již znáte populární sociální psycholožku Amy Cuddyovou z Harvard Business School a její TED talk s názvem Your body language shapes who you are. Jedná se o vystoupení z roku 2012, které na internetu zaznamenalo již více než 16 milionů shlédnutí, a řadí se tak do první pětky nejúspěšnějších TED talks všech dob. Amy Cuddyová v něm představuje svůj koncept, který nazývá „power posing“ (zaujímání pozic moci).

    Studuji předsudky a Učím na obchodní škole, kde panuje soutěživá atmosféra, takže je přirozené, že se zajímám o rozložení moci. Zajímám se hlavně o neverbální projevy moci a převahy,“ říká Cuddyová v úvodu svého vystoupení. Již z říše zvířat je patrné, že projevy moci zahrnují roztahování se a otevírání se. Projevy bezmoci jsou naopak schoulení, zmenšení. U člověka je to stejné.

    Společně s mou hlavní spolupracovnicí Danou Carney z Berkeley jsme chtěly zjistit, jestli to lze předstírat, dokud to nedokážete. Jestli to můžete jen na chvíli zkusit a skutečně změnit výsledky svého chování tak, abyste se cítili mocnějšími.“ Víme, že mysl dokáže měnit naše těla, mohou však těla měnit naši mysl? Ukázalo se, že ano.

    Experiment v laboratoři

    Amy Cuddyová uspořádala experiment, kdy požádala účastníky, aby na dvě minuty zaujali pozice, které signalizují velkou a malou moc. Ještě před tím odevzdali vzorek svých slin. Pak odpovídali na otázku, zda se cítí mocní ve spojení s různými předměty a dostali možnost zahazardovat si. Následovalo odebrání druhého vzorku slin. Měření jasně ukázalo, že dvě minuty stačí k tomu, aby došlo k hormonálním změnám, které nastaví mozek tak, že je člověk buď asertivní, sebevědomý či uvolněný, nebo naopak vystresovaný či utlumený.

    Ukázalo se, že to funguje i v případě pracovních pohovorů a dalších náročných schůzek. Jaký tělesný postoj tedy máte zaujmout, než půjdete na pohovor nebo na důležité hodnocení? Jak si zvýšit testosteron a naopak snížit stresový hormon kortizol v mozku? To vše se dozvíte na http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are.

    -kk-

    Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
    Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com