Sedm tipů, jak mít svůj čas a produktivitu pod kontrolou

Práce víceméně každého člověka sestává z části z rutinních, skoro až automatických úkolů, a z kreativnějších úkolů, u kterých je potřeba více myslet. I když se poměr mezi těmito dvěma skupinami úkolů může výrazně lišit pozice od pozice, jedno je jasné – čím lépe dovedeme zautomatizovat a zrychlit rutinní část naší agendy, tím více času budeme mít na strategické a kreativní úkoly, které nás spíše posunou dopředu. Zde je sedm tipů, jak si rutinní úkoly lépe zorganizovat tak, abyste měli svůj čas i produktivitu pod kontrolou.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl web Entrepreneur.com.

Pracujte s časovými bloky

V první řadě je dobré si definovat, co v které části dne budete dělat. Na rutinní úkoly si vyhraďte vždy třeba dvouhodinové úseky a mezi ně „vložte“ hodinové úseky, kdy se naopak budete věnovat kreativnějším úkolům a strategickému plánování.

Rutinní úkoly pokud možno delegujte

Delegujte co možná nejvíce rutinních úkolů jinam – na externisty, na jiné kolegy, na podřízené. Čím více rutinní agendy se zbavíte, tím volnější ruce budete mít při práci na strategických úkolech.

Nebojte se automatizace

Automatizace a umělá inteligence vám mohou výrazně pomoci – tedy pokud se jich nebojíte. Zkuste využít síly automatizace co možná nejvíce.

Velké úkoly si rozdělte na menší, zvládnutelné kroky

Jakýkoliv velký úkol se zdá děsivý a nezvládnutelný, pokud si jej nerozdělíte na menší, postupné kroky.

Nebuďte perfekcionisté

Při práci na velkém množství rutinních úkolů je nutné nebýt perfekcionista. Pak se totiž na některých úkolech můžete zbytečně zaseknout, i když nejsou nijak extrémně důležité.

Nenechte se rutinními úkoly zahltit

Rutinní úkoly se mohou zdát jako prioritní a když je jich hodně, člověk se jimi snadno nechá doslova zahltit. Nedopusťte, aby se tak stalo, a vždy si vyhraďte čas na práci i na nerutinních úkolech.

Připravte si plán na každý pracovní den

Velkým pomocníkem při snaze mít svůj čas pod kontrolou jsou každodenní plány, kterými si před začátkem každého pracovního dne definujete, čemu se kdy chcete věnovat.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com