Zachovejte si pozitivní přístup, i když vás život těžce zkouší

Lidé mají k výzvám obvykle tendenci zaujmout jeden z postojů – optimistický nebo pesimistický. Většina z nás v přirozené obranné reakci volí ten druhý. Vaše schopnost zůstat životním optimistou i v případě problémů nicméně ovlivní váš celkový výhled na život. Vyzkoušejte pár tipů, jak zůstat pozitivní, překonávat výzvy a přitahovat životní úspěchy.

Ilustrační snímek

Ovládejte své reakce a odpovědi

Optimista vnímá nešťastnou událost jako dočasnou situaci, která nemá žádný skutečný dopad na budoucnost. Pesimista naopak vidí negativní události jako trvalý stav, jako součást života a osudu.

Když se ocitnete v této situaci, věnujte chvíli tomu, abyste se nad výzvou skutečně zamysleli, než zareagujete. Zkuste reagovat na další krok směrem ke zlepšení, spíše než reagovat na neúspěch, nad nímž nemáte žádnou kontrolu.

Oddělte událost

Optimista vidí obtíže jako jedinečnou událost, zatímco pesimista je považuje za univerzální. To znamená, že když se optimistovi něco pokazí, dívá se na událost jako na izolovaný incident, který je do značné míry odpojen od ostatních situací, které se v jejich životě odehrávají. Pesimista událost přijme a přidá ji na seznam dalších věcí, které se mu v životě doposud staly. Má převážně negativní vyhlídky, a je stresován nabalujícími se problémy, které však spolu často ani nesouvisejí.

Zkuste si připomenout, že to, že čelíte neúspěchu v jedné oblasti života, neznamená, že čelíte neúspěchu i v celém životě. Možná budete muset své plány jednoduše upravit, stačí mít jen správný výhled. Mentální izolace incidentu vám umožní řešit překážky s rozvahou.

Neberte selhání osobně

Někdy může být nesmírně obtížné vidět pozitivní stránku selhání. Optimista vidí události jako externí, zatímco pesimisté interpretují události jako osobní. Když se něco pokazí, optimista bude mít tendenci vidět ztrátu jako důsledek vnějších faktorů, nad nimiž má člověk malou kontrolu.

Pohled na větší obrázek situace vám umožňuje jednat klidně a projít jakoukoli událostí. Zapamatujte si, že neúspěchy jsou vždy dočasné, vnější události a kdykoli se něco pokazí, obvykle jsou způsobeny řadou vnějších vlivů.

 

-bb-

 

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com