Vliv robotů a umělé inteligence na finanční oddělení (1/2)

Automatizace a inteligentní systémy učiní každodenní operativu ve finančních odděleních mnohem efektivnější. Finanční manažeři tak budou moci poskytovat lepší strategické poznatky.

Ilustrační snímek

Často je slyšet o tom, co automatizace znamená pro zákazníky a pro podobu práce jako takové. Jaký však bude v praxi mít vliv na to, jak pracují odborníci ve finančních funkcích?

Skutečná transformace je tady

Dnes se první finanční manažeři už seznamují s dopadem, které zavedení automatizovaných řešení má pro jejich týmy a jednotlivé každodenní činnosti, které tyto týmy vykonávají.

V každodenních činnostech už dnes leckde umělá inteligence ovlivňuje práci typického pracovníka ve financích.

Umělá inteligence v každodenním provozu

Článek na webu cfo.com popisuje zavedení umělé inteligence v oblasti daní. Robotické řešení bylo použito, aby vyhledalo faktury, které si vyžádají státní a daňové úřady. Počet takových požadavků stejně jako počet faktur rychle roste, proto může takový robot dost pomoct.

Vyhledání faktur pro daňové účely je pro robota dobrý úkol. Roboti mohou pracovat i mimo nejvytíženější pracovní hodiny, kdy jsou lidští pracovníci doma. Druhý den ráno potom najdou pracovníci požadované faktury a výkazy, které jsou připravené pro jejich práci.

Programy využívající umělou inteligenci mohou být také použity pro zodpovězení dotazů od kolegů. V takovém případě může být mnoho dotazů týkajících se financí zodpovězeno automatizovaným řešením. Už dnes zvládnou roboti zodpovědět základní dotazy bez jakéhokoli lidského zásahu. Ty zbývající pak mohou být eskalovány k lidským pracovníkům.

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com

Články v sérii

Aktuální

Vliv robotů a umělé inteligence na finanční oddělení (1/2)

Aktuální

Vliv robotů a umělé inteligence na finanční oddělení (2/2)