Změňte své uvažování o čase

Ilustrační snímek

Máte stále pocit, že máte málo času? Pak je na čase změnit způsob, jímž o svém čase uvažujete. Zaměřte se na následující způsoby nahlížení na čas, které vás zbytečně připravují o čas. Na serveru Psychology Today na ně upozornila psycholožka a přední světová koučka Marcia Reynoldsová.

1. Čas jsou peníze

Zamyslete se, zda je skutečně třeba přepočítávat každou minutu vašeho času na peníze. To, že zrovna neřešíte důležitý problém, ještě neznamená, že nevytváříte žádnou hodnotu. Kreativní práce vyžaduje čas, kdy nebudete myslet na práci ani na problémy. Když si zdřímnete nebo se budete chvíli věnovat nějaké fyzické aktivitě, umožníte svému podvědomí, aby přišlo s lepším řešením, než vás napadlo při usilovném přemýšlení.

2. Času není nikdy dost

Když budete o trávení svého času uvažovat vědomě, dokážete svůj čas zrychlit. Stačí se zamyslet, jak dlouho vám trvá o něčem rozhodnout nebo jak hluboce musíte zkoumat každý svůj krok. Potřebujete si věřit, že dokážete dělat věci rychleji. Na chvíli si oddechněte a popřemýšlejte o efektivnějším způsobu své práce. Zaměřte se pouze na priority.

3. Snad budu mít čas později

Učte se uvažovat pozitivně. Čas, který si užíváte, nepočítáte. Pozitivní emoce totiž podporují kreativní myšlení a rychlé uvažování. Hledejte pozitivní důvody, proč splnit úkol, který máte před sebou.

4. Stále mě něco ruší

Když pracujte na důležitém úkolu, eliminujte počet vyrušení, která vás při tom mohou potkat. Platí to zejména pro neustálé kontrolování příchozích e-mailů, sociálních sítí a zpráv. Soustřeďte se jen na jednu věc. Pokud vás někdo vyruší nebo budete potřebovat přestávku, vědomě si dejte závazek vrátit se k práci s plnou pozorností. Než začnete s novým úkolem, vyčistěte si hlavu krátkou procházkou, vyběhnutím schodů nebo alespoň dechovým cvičením.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today