Získejte, co chcete

Existuje mnoho způsobů, jak někoho přimět, aby dělal to, co chcete. Můžete křičet a zastrašovat, prosit i být milí. Je to však velmi náročné umění. Článek přináší deset doporučení.

- Kdo to řídí? Abyste získali nadřízeného, zjistěte si, co je pro něho důležité. Dejte mu nejprve to, co chce a pak budete mít lepší půdu pro to, co chcete vy.

- Dělejte laskavosti. Výzkumy ukazují, že lidé jsou ochotnější pomoci tomu, kdo jim dříve také s něčím pomohl.

- Řešte spory. Pokud chcete obrátit diskusi na svou stranu, zapomeňte na to, co vám druhý říká, a skutečně naslouchejte, abyste pochopili podstatu sporu. Zdůrazněte body, na kterých se shodnete.

- Hledejte společnou půdu. Kolegové budou mít větší tendenci vás podpořit, pokud si budou myslet, že máte něco společného. Zajímejte se, jestli jste například nechodili na stejnou školu.

- Síla autority. Máte větší šanci uspět, bude-li vás okolí považovat za odborníka. Najděte si kolegu, který vás bude prezentovat jako experta.

- Zisk, nebo prohra? Lidi nejvíce ovlivní vidina určité ztráty. Zdůrazňujte proto, co firma bez vašeho zásahu ztratí.

- Neposílejte příliš kopií. Nekopírujte příliš mnoho příjemců do e-mailů se svými návrhy. Když si příjemci přečtou své jméno mezi mnoha dalšími, budou předpokládat, že to vyřeší někdo jiný a vy se nemusíte dočkat ničeho.

- Nenechte se unést. Pokud vás kolegové přistihnou při upravování pravdy, abyste prosadili svou, těžko vás budou v budoucnosti podporovat.

- Koučujte se. Dopřejte si čas, abyste se zeptali sami sebe na své cíle a ujasněte si, co opravdu chcete.

- Můžete dosáhnout úspěchu. Sebevědomí hraje důležitou roli. Požádejte kolegy a přátele, aby vám poskytli zpětnou vazbu ohledně vašich kvalit a úspěchů.

-kk-

Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online