Ženy ženám: Jak se dostat nahoru

Počet žen v nejvyšším vedení firem v posledních letech pozvolna roste. O tom, co mají pro větší zastoupení žen dělat firmy, již bylo napsáno mnohé, soustřeďme se proto nyní na to, co mohou pro svůj postup do nejvyšších manažerských pozic udělat samy ženy. Server CareerBuilder.com přinesl praktické tipy od žen, kterým se to podařilo.

Najděte si mentora

„Pro ženu, která chce postoupit do ředitelské role, je velmi užitečné mít v organizaci advokáta,“ říká Susan Bulkeley Butlerová, která se stala prvním partnerem ženského pohlaví v poradenské společnosti Accenture. Stejně důležité jako mít profesionální mentory je i hledat vzory i v osobním životě a učit se, jak dosáhli svých cílů.

Nefixujte se na pohlaví

„I když to může být těžké, snažte se nahlížet na své pracovní prostředí genderově neutrálně,“ radí ředitelka globální umělecké společnosti IMG Artists Elizabeth Sobolová. Nejlepší způsob, jak překonat předsudky či diskriminaci, je držet si vlastní směr a vizi.

Nesnažte se zalíbit každému

Ředitel si musí umět stát za svými názory, i když to není příjemné všem. „Pochopte, že ne každý vás bude mít rád,“ radí viceprezidenta pro PR ve vydavatelství Hearst Magazines Jessica Kleimanová.

Dále je třeba chápat, že postup do nejvyšších pozic je skutečně tvrdá práce. V podstatě jde o to, vykonávat danou pozici ještě dříve, než ji oficiálně dostanete. Neznamená to však nutnost obětovat veškerý osobní život kariéře. Bohatý osobní život z nás paradoxně dělá lepší lídry. V neposlední řadě lze využít i přirozených ženských vůdcovských výhod, jako je empatie, multitasking nebo schopnost řešit problémy.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder