Zdravotní stav vrcholových manažerů stále na pováženou

Recept nezdravého životního stylu vrcholových manažerů začíná u kalorických obědů se zákazníky a poradci, pokračuje přes fyzickou aktivitu omezující se na běh letištní halou ve snaze dohnat letadlo a odletět na služební cestu a končí u bezesných nocí trávených úvahami nad podnikovými problémy. Řada vrcholových manažerů je tak v současné době pod silným stresem a jejich těla by se dala popsat jako beztvará.

Článek nabízí zamyšlení nad tím, jak by se vrcholový manažeři měli snažit dbát nejen o svůj byznys, ale i o sebe. Konkrétně popisuje každodenní rutinu několika výkonných ředitelů. Bývalý výkonný ředitel IMB (47 let) například opustil svou pozici, protože byl frustrován přílišným oddělením od rodiny, začal držet dietu, cvičit a zhubl asi o deset kilogramů. Nyní se cítí zdravý a plný energie, zvažuje ovšem již pouze vyšší obchodní pozici v některé z velkých společností. Výkonného ředitele by již dělat nechtěl.

Výkonný ředitel americké softwarové firmy **Peregrine** (48 let) tráví řadu svých pracovních dní v letadlech a na schůzkách se zákazníky a manažery. V krátkých pauzách těžko stačí něco sníst, zato stíhá například školit zaměstnance. Snaží se udržet fit, což není rozhodně jednoduché. Má za sebou operaci kolene a fyzioterapii. Uvědomuje si důležitost každodenního cvičení, ne vždy ji však dokáže převést do reality. Pravda je taková, že mnoho výkonných manažerů si dosud neuvědomilo vážnost svého zdravotního stavu vznikajícího vlivem nadměrného stresu, nebo se snaží ignorovat ji.

**Datum vydání:** VII/2003
Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia