Zdědili jste zmatek?

Mladým manažerům, kteří jsou zpočátku plní elánu, často dojde humor, když zjistí, že po svém předchůdci převzali neuvěřitelný zmatek. Nastupujeme-li na konkrétní vedoucí pracovní pozici po člověku, který manažerskými schopnostmi zrovna neoplýval, je dost pravděpodobné, že kromě zmatku v agendě podědíme i „nevychované“ podřízené, tedy lidi, kteří pouze plní příkazy bez jakékoli vlastní kreativity, případně takové, kteří jen čekají, až budou za něco zkritizováni. Co dělat?

Ačkoli nás takové situace dohání k šílenství a snažíme se od nich utéci, není to dobré řešení. Samozřejmě – situace ve firmě trochu připomíná dysfunkční rodinu alkoholiků, kde jsou děti zvyklé na nepořádek a užívají si svobody po svém. Podle toho bychom také měli postupovat:
* Sejděte se postupně se všemi svými přímými podřízenými a informujte je o tom, že sháníte podklady ke zlepšení stávající situace a že se na vás mohou bez problémů s jakýmkoli přáním obrátit.
* Všímejte si situací a míst ve firmě, kde je nutné provést změny. Vytvořte si předběžný plán řešení.
* Tento plán prezentujte svým nadřízeným a snažte se získat jejich podporu.
* Následuje vlastní implementace. Jistě se neobejde bez připomínek a stížností zaměstnanců, ale pokud bude skutečně postaven na jejich přáních, měl by fungovat.
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com