Zbavte se strachu z chyb a selhání

Strach z toho, že uděláme chybu, je sám o sobě chybou. Je to zbytečný strach, který snižuje naši produktivitu, brání nám v realizaci našich snů a může být i příčinou obchodního neúspěchu. Bez toho, abychom zažili selhání, totiž nemůžeme nikdy uspět. Chceme-li dosáhnout velkého úspěchu, musíme se naučit překonávat velké překážky. A strach z neúspěchu je pro mnohé z nás hodně velká překážka. Jak to tedy zvládnout?

Ilustrační snímek

Server Inc.com doporučuje:

1. Počítejte s chybami

Strachu ze selhání se zbavíte pouze tehdy, když si nejprve připustíte, že k selháním prostě dochází. Stane se to i vám a není třeba vnímat to nijak výrazně negativně. Z každé chyby plyne ponaučení, které vás obohatí a přiblíží vás k budoucímu úspěchu.

2. Najděte příčiny svého strachu

Snažte se co nejkonkrétněji popsat svůj strach. Můžete se bát, že nestihnete termín, nezískáte dotace, nezvládnete marketingovou kampaň... Jakmile si ujasníte, čeho se vlastně bojíte, začněte hledat možnosti, jak se daných konkrétních problémů zbavit. Buď to zvládnete sami, nebo požádejte o pomoc.

3. Nevzdávejte se svých cílů

Jakmile jednou přijmete skutečnost, že selhání zkrátka přicházejí, a zjistíte, že máte možnosti, jak je řešit, není třeba upouštět od vašich cílů. Počítejte s tím, že strach se bude objevovat, měl by už však pro vás být motorem, jak se nevzdávat.

4. Udělejte to, čeho se bojíte

Zbavte se svého strachu tím, že do toho půjdete a budete chybovat. Řekne se to snadněji, než udělá, ale stojí to za to. Připomínejte si, že selhání je cesta k úspěchu.

Pokud vás téma překonávání strachu ze selhání zajímá blíže, pusťte si TED talk „chyboložky“ Kathryn Schulzové o chybování. Tato novinářka a spisovatelka se zaměřuje na to, jak nám chyby v životě pomáhají. Radí, jak si můžeme připustit svou vlastní omylnost a k čemu nám to bude dobré. Její vystoupení na konferenci TED 2011 zhlédly online už téměř 3 miliony lidí.

Vnitřní pocit správnosti, který tak často všichni zažíváme, není věrohodným obrazem toho, co se ve skutečnosti děje ve světě tam venku,“ říká Katrhyn Schulzová. Video je opatřeno českými titulky, jejichž přepis je k dispozici na této stránce.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com