Závislost na práci není legrace

Závislost na práci patří mezi nejobtížněji rozpoznatelné závislosti. Žijeme totiž v době, která workoholiky společensky přijímá a často i odměňuje. Oddanost a tvrdá práce přitom ještě nemusí znamenat závislost. Ta nastupuje ve chvíli, kdy člověk tráví v práci příliš mnoho času a není schopen odpoutat se od pracovních aktivit během víkendu či dovolené. Další projevy workoholismu zahrnují úzkost či depresivní stavy, které člověka doprovázejí mimo práci, nebo neschopnost vyvážit práci s ostatními životními rolemi, jako je rodičovství nebo péče o sebe sama.

Různé typy workoholiků

Závislost na práci se může projevovat u různých lidí různě. Obecně existují dva typy workoholiků. První v práci hledají vzrušení a možnost upoutání pozornosti a druzí útěk před vlastními problémy. Není také pravda, že všichni workoholici jsou tzv. osobnosti typu A. Někoho k workohlismu mohou hnát spíše dluhy či strach z bídy, než vlastní ambice.

Důsledky závislosti na práci

Workoholismus může mít velmi závažné důsledky. Mezi nejčastější potíže způsobené workoholismem patří zdravotní problémy související se zvýšeným stresem, jako jsou zažívací potíže, nemoci srdce a poruchy spánku. Workoholismus může také vést k poškození interpersonálních vztahů, úzkostným poruchám, depresím a dokonce i sebevraždám. Lidé, kteří mají problémy se závislostí na práci, by se proto měli obrátit na profesionály.

-kk-

Zdroj: EverydayHealth.com - Jeden z největších amerických portálů o zdraví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje EverydayHealth.com