Zatočte s prokrastinací jednou pro vždy. Pět rad, jak na to

Žijeme ve světě, který je čím dál více ovládán technologiemi a kde jsme každou vteřinu našeho života bombardováni informacemi a senzačními novinkami. Mobilní zařízení a internet nám nabízí nesčetné množství zábavy a informací ihned k dispozici na dosah ruky. Není proto divu, že řada lidí bojuje s prokrastinací, tedy s chorobným odkládáním povinností. Této civilizační choroby nejsou samozřejmě ušetřeni ani manažeři. Proto si dnes ukážeme pět rad, jak navždy s prokrastinací zatočit.

Ilustrační snímek

Nastavte si jasné cíle a kvantifikujte je

Web INSEAD Knowledge radí, že prvním krokem je mít jasné cíle. Musíte vědět, čeho se snažíte dosáhnout. A tyto cíle musíte i kvantifikovat. Tento cíl může například znít: Tomuto projektu v následujících dvou týdnech budu věnovat tři hodiny nerušené práce každý den.

Nastavte si pevný režim

Plánování je přítelem člověka, co se snaží překonat prokrastinaci. Čím pevnější režim budete mít, tím méně příležitostí budete mít k tomu vymýšlet jiné aktivity, které byste raději chtěli dělat. Napište si na každý den pracovní plán a toho se držte.

Naučte se hluboké práci a nesnažte se praktikovat multi-tasking

Multi-tasking, tedy práce na více věcech najednou, zní v teorii hezky, ale v praxi moc nefunguje. Pokud se o to snažíte, vystavujete se navíc zvýšenému riziku prokrastinace. Naučte se naopak hluboké, soustředěné práci, a pracujte vždy ne jednom úkolu najednou po delší dobu.

Eliminujte věci, které vás vyrušují

Snažte se identifikovat, co vás vyrušuje. V jakých situacích jste vyrušeni z práce? Za jakých okolností sklouzáváte k prokrastinaci a kdy jste naopak schopni pracovat efektivně? Snažte se ze svého okolí a ze svého života eliminovat věci, které vás vyrušují, a které jsou zároveň zbytné.

Naordinujte si čas na nicnedělání

Mnoho lidí sklouzává k prokrastinaci kvůli tomu, že mají tak do detailu naplánovaný a nabitý program, že je trápí vidina toho, že za celý den nebudou mít čas pro sebe. Tomuto problému se vyhněte tím, že si naopak striktně naplánujete čas, kdy si budete moci dělat, co chcete, aniž byste trpěli výčitkami svědomí, že vám něco utíká. Lépe se vám pak bude pracovat, když víte, že máte naplánovaný čas na koníčky a zábavu.



-mm-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge