Zaměstnance motivujte flexibilitou

Je velmi těžké najít manažera, který by se nezajímal o nejelegantnější způsoby, jak motivovat své zaměstnance a udržet jejich produktivitu. Velkým hitem je flexibilita. Největší společnosti už zjistily, že flexibilní pracoviště zvyšuje pracovní morálku a zlepšuje výkony. Společnosti dávají svým zaměstnancům důvěru a zaměstnanci si více věří a cítí silnější odpovědnost k firmě.

Ne každá firma může dopřát svým zaměstnancům flexibilní podmínky. Existuje však několik možností, jak se flexibilitě přiblížit.

Jednou z nich může být práce z domova, kdy si bude muset systém ohlídat, zda je pracovník v kontaktu a pracuje skutečně tolik hodin, kolik má. Ven by se vypravoval jen na schůzky a například týdenní porady. Ovšem pozor na to, že tato práce není snem pro každého.

Někomu by možná jako motivace vyhovoval zhuštěný pracovní týden. Obvykle se pracuje pět dní v týdnu osm hodin. Zkuste zaměstnancům nabídnout práce na čtyři dny v týdnu, ale na deset hodin.

Zaměstnavatelé někdy dovolí vymyslet svým zaměstnancům alternativní rozvrhy, takže každý začíná pracovní den, jak potřebuje. Například matka od dětí je stihne vypravit na osmou do školy, a pak jde sama do práce.

Pro lidi, které platíte od hodiny, nabízí velmi dobrou alternativu flexibility dovolená na hodinu. Tu může zaměstnanec využívat, kdy si potřebuje něco zařídit, dovést dítě k lékaři nebo si sám musí dojít k lékaři.

-pk-

Zdroj: Sales & Marketing Management - americký server pro obchodníky a marketéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sales & Marketing Management