Využijte tělo jako svou značku

Vaše chůze, pohled, hovor. To jsou jen některé ukazatele, které se podílejí na tom, jak vy a tedy i vaše značka vypadáte. Můžete působit jako jistý a kompetentní, nebo jako nudný a nejistý. Vaše tělo o vás řekne nejvíc. Kdo jste, jak jste si jistý svými schopnostmi. Také vypoví o tom, jakou máte cenu dřív, než vůbec otevřete pusu. Vzbuzuje autoritu a důvěru nebo pravý opak už při vstupu do místnosti. Tak proč toho nevyužít. Začněte své tělo používat jako vyjednavače. Zde je několik tipů.

- Naučte se kontaktovat očima. To vás učiní jistým a kompetentním. Vaše oči totiž odráží vaše sebevědomí, sebedůvěru, jistotu. Oční kontakt také pomáhá vytvořit silnější pouto mezi vámi a vašimi kolegy, podřízenými nebo nadřízenými.

- Vyhněte se mumlání a ošívání se. Působíte tak jako nejistý, nervózní člověk, který se bojí prosadit. A takového dnes nikdo zaměstnat nechce. Nezapomeňte na to, že i malé gesto může vytvořit velký dojem. Užívejte tedy například ruční gesta minimálně a vhodná. Jsou důležitá, ale nesmí se to s nimi přehánět. Musíte je užívat šetrně a pečlivě.

- V kontextu vyjednávání redukujte hranice. Snažte se při hovoru s kýmkoliv, aby mezi vámi nebyla překážka, například pult, stůl. Udržujte si tzv. „otevřenou pozici“.

- Aktivně poslouchejte, pokud s vámi někdo komunikuje. Ukažte opravdový zájem tím, že se druhému koukáte do očí, usmějete se, kývete hlavou.

-pk-
Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek