Využijte konflikty k lepší týmové spolupráci

Ilustrační snímek

Snaha vyhnout se konfrontaci je pochopitelná. Neshody s okolím nám nejsou příjemné, a proto se snažíme jít cestou nejmenšího odporu a neřešit je. To však může být špatná volba, zejména v pracovních vztazích. Odkládat rozhodnutí znamená připravit se o možnosti plynoucí z rozdílných pohledů na věc. Článek na serveru Businessweek.com proto přišel s několik radami, jak využít konfliktů k podpoře týmové dynamiky a spolupráce.

1. Přestaňte ignorovat konflikty. Problémy se snažte řešit tváří v tvář, odkládání nic nevyřeší.

2. Jednejte rozhodně. Chcete-li dosáhnout lepších výsledků, řešte problémy okamžitě. Umožní vám to najít kořeny sporu a předejít budoucím nedorozuměním.

3. K řešení směřujte otevřeně a upřímně. Žádejte zpětnou vazbu od všech zúčastněných stran a předem nikoho neodsuzujte. V prostředí úspěšné spolupráce je komunikace základem vzájemného respektu.

4. Používejte popisný spíše než hodnotící jazyk. Hodnocení a obviňování vede dotčené do defenzivního postavení, což znemožňuje skutečné vyřešení problému.

5. Využijte konfliktu k budování týmu. Při řešení konfliktů zachovejte týmový tón, nikoli osobní. Ptejte se, jak můžete společně problém vyřešit, nikoho neoznačujte za strůjce problémů.

6. Myslete na důsledky neřešení konfliktů. Osobní střety, politikaření a další negativní důsledky neřešených problémů, budou celý tým připravovat o energii a produktivitu.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek