Vylepšete svou prezentaci chytlavým sloganem

Ilustrační snímek

Chcete, aby si publikum vaše prezentace zapamatovalo? Pak zkuste používat snadno zapamatovatelné fráze – krátké slogany, pro které obvykle platí: čím kratší, tím účinnější. Jeden z nejlepších příkladů těchto krátkých sloganů a heslovitých frází je klasické „Yes, we can“. Nezáleží na tom, co si myslíte o politice amerického prezidenta Baracka Obamy, určitě však budete souhlasit s tím, že mu tato fráze hodně pomohla. A co je dobré pro získávání popularity v prezidentských volbách, to je určitě dobré i pro vás. Buďte však opatrní – ne každá krátká fráze funguje. Proto pro vás web presentationmagazine.com připravil následující tipy. Když se jimi budete řídit, bude váš slogan fungovat. Klíčem k úspěchu je soustředit se na to, jaké emoce do své fráze vkládáte, jaký má rytmus a jaké emoce vzbuzuje.

Síla sloganů je v jednoduchosti

Vždy je tu riziko, že váš slogan bude znít trochu povýšeně a že vaše publikum nabude dojmu, že celou věc až příliš zjednodušujete. To je třeba mít na vědomí, ale krása a síla sloganů je právě v tom, že v jedné větě zachycují hlavní myšlenku celé prezentace.

Okamžitý úspěch – Když chcete vytvořit funkční slogan, musí být přitažlivý už při prvním poslechu. Věta nesmí být příliš komplikovaná a dlouhá a lidem se musí snadno vyslovovat. Proto pečlivě vybírejte slova, která ve svém sloganu použijete.

Spád a rytmus – Jde hlavně o to, jak váš slogan končí. Musí skončit razantně, nesmí jen nevýrazně vyšumět.

Srozumitelnost – Slogan by neměl být příliš složitý a jeho význam a myšlenka by měly být jasné. Každý musí hned pochopit, co sloganem vlastně říkáte.

Emoční náboj – Má jej slogan, který si každý může vztáhnout k něčemu, co někdy zažil. Využijte toho, co někdy v životě potká každého. Hrajte na strunu, kterou ve své mysli má každý.

Správný slogan se snadno pamatuje – To je klíčové. Slogan by se měl rýmovat nebo aspoň využívat aliterace. Dejte mu nějaký řád. Při formulování například využijte toho, že když se něco frázuje ve třech částech, dobře se to poslouchá i pamatuje.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine