Vykazuje váš tým vysokou fluktuaci pracovníků? Pět důvodů, proč tomu tak je.

Existuje hned několik velmi dobrých důvodů, proč byste se měli vyhnout vysoké fluktuaci pracovníků ve vašem týmu. Zaprvé to jsou náklady spojené se sháněním a on-boardingem nového zaměstnance. Zadruhé je to čas (vás i členů týmu), který je nutný věnovat zaučení nového pracovníka. Zatřetí je to otázka udržování know-how v rámci týmu. Začtvrté nedostatečné zkušenosti a schopnosti členů týmu. A tak dále. Pokud se ve vašem týmu lidé točí rychleji než postavy na Staroměstském orloji, je to pravděpodobně kvůli jednomu nebo více z těchto důvodů.

Ilustrační snímek

Tento text vychází ze článku na webu Entrepreneur.com.

Příliš velký objem práce

Velmi častým důvodem vysoké fluktuace je prosté zahlcení prací. Pokud toho vaši podřízení musí dělat tolik, že nestíhají a jsou z toho ve stresu, žádné benefity ani finanční odměny jim dříve či později nezabrání v odchodu.

Zanedbaný rozvoj pracovníků

Vzdělání a rozvoj zaměstnanců jsou na vrcholu požadavků pracovníků. Pokud rozvoj zaměstnanců zanedbáváte, může se vám snadno stát, že začnou být frustrovaní z toho, že se nikam neposouvají.

Toxické pracovní prostředí

Toxické pracovní prostředí může mít mnoho podob. Může se jednat o šikanu ze strany vedení, o netransparentní komunikaci, o pomluvy, o rozšířený workoholismus nebo tolerování nečestného chování pracovníků.

Špatný onboarding pracovníků

Jestliže nově příchozí pracovníky dobře nezaučíte, nevysvětlíte jim, co mají dělat, nebo je nenadchnete pro vizi, kterou daný tým nebo daná firma vyznává, nemůžete se divit, že budou nespokojení.

Mikro-management nebo nudná náplň práce

Pracovníci velmi často odchází také z toho důvodu, že je práce zkrátka nijak nenaplňujte. To může mít několik příčin. Často je to mikro-management ze strany týmového vedoucího, díky kterému nemají pracovníci žádný prostor pro vlastní iniciativu. Nebo se jedná o nudnou náplň práce.



-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com