Vyjednávejte úspěšně

Prakticky každý aspekt našeho obchodního i osobního života vyžaduje vyjednávání. Vyjednávací schopnosti nejsou většinou součást našeho vzdělání, přesto využíváme těchto schopností každý den. Jsou totiž v jádru každého člověka. Záleží jen, jak je rozvíjíme. Všichni musíme komunikovat, přesvědčovat, vyjednávat. A hlavně efektivně. Vyjednávání je praktická schopnost, kterou se může každý naučit. Jak?

Jednejte s každým jako se spolupracovníkem ne jako s konkurentem. Zamyslete se, co by asi druhá osoba chtěla, co byste chtěli vy a pak podle toho vyjednávejte. Ukažte jim, že oni mohou pomoci vám a vy zase na oplátku jim. Nesmíte hned v každém vidět protivníka.

Jednejte s každým jako s člověkem a ne jako s institucí. Pokud vám jde vyjednávaní dobře, jste úspěšní a pníte své cíle, zvyšte svá očekávání. Uvidíte, že budete sami sebou mile překvapeni.

Nechte prostor pro specifické návrhy. Kde je psáno, že musíte dělat všechno stále stejně striktně a přesně? Možná vás druhá osoba překvapí nějakým návrhem, a obohatí tak vaše znalosti.

Neurčujte si předem, jak bude vyjednávání probíhat a s jakým výsledkem budete odcházet. Jednání většinou plyne mnohem lépe a úspěšněji, když celou dobu nemyslíte na své cíle.

Na jednání se připravte. Prozkoumejte si společnost i jedince, se kterým budete jednat. Nenechávejte vyjednávání na poslední možný termín. Mohou nastat komplikace.

-pk-
Zdroj: Sales & Marketing Management - americký server pro obchodníky a marketéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sales & Marketing Management