Vyhazov nic neřeší

Jestliže firma stagnuje a úspěchy se nedostavují, dostává se výkonný vedoucí do role obětního beránka: bývá propuštěn. V očích všech zúčastněných nese totiž na tomto procesu vinu právě představenstvo. Podle nejnovějších studií však tento krok téměř nic neřeší, ba naopak – někdy spíše uškodí, než pomůže.

Jedna ze studií zkoumala celkem 83 změn ve vedení amerických koncernů. Závěr – firmy, které propustily svého výkonného vedoucího, si nijak výrazně nepolepšily ani co do výkonnosti podniku, ani co do hodnoty akcií. Odborníci nenašli jedinou měřitelnou veličinu, která by dokazovala, že by vyhazov šéfa jakkoli přispěl k úspěchu firmy. Jestliže selhal nadřízený, je zřejmé, že selhalo i celé představenstvo.

Rada na závěr – firmy by neměly jednat ukvapeně a pod tlakem a neměly by se příliš spoléhat na rady personálních poradců. Optimální je zavést proces kontroly práce a kvalifikace nadřízených a v případě, že je změna ve vedení nevyhnutelná, je nutné přesně definovat rozsah pravomocí nového nadřízeného a stanovit realistické cíle úspěchu.
Zdroj: Manager Magazin - Německý portál pro manažery. Informace z politiky, ekonomiky, podnikání a e-businessu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Manager Magazin