Vychutnejte si přítomné okamžiky (2/2)

V první části článku jsme si popsali koncept vychutnávání přítomného okamžiku a jak jej prožít. Tato druhá část se podrobněji zabývá tím, jak můžete takové okamžiky sami vytvářet a zapojovat do své každodenní rutiny.

Ilustrační snímek

Prodlužujte si okamžiky, které máte rádi

Pokud je to možné, prodlužte čas, kdy si můžete více užívat věci, které rádi děláte. Samozřejmě, že to není vždy snadné, proto si vymezte nejméně dvacet minut denně, kdy se budete věnovat určité relaxaci. Lidé sice v průběhu pracovního dne běžně využívají přestávky, ale jen zřídkakdy je plně využívají. Naopak je často promarní na sociálních sítích nebo hraním na mobilních zařízeních.

Existuje mnoho alternativních způsobů, jak relaxovat, v závislosti na denní době nebo místě, na kterém se nacházíte:

  • Dejte si šálek kávy v pouliční kavárně,
  • prohlédněte si knihkupectví,
  • projděte se v místním parku,
  • sledujte západ slunce,
  • pokud jste hudebně nadaní, složte si krátkou skladbu pro svůj oblíbený nástroj.

Změňte tempo

Hektické tempo moderního života vytváří pocit, že nemáme čas dostatečně prožívat náš život. Pokud však neexistuje žádný objektivní důvod, proč byste měli spěchat, vědomě zpomalte. Když budete jíst pomaleji, lépe si vychutnáte chuť jídla. Pomalejší čtení dobře napsaného textu vám umožní nejen vstřebat obsah, ale také ocenit eleganci stylu.

Samozřejmě, že zpomalení neznamená postupně upadnout do letargie. Ne vždy je také možné zpomalit, když byste si to přáli, což velmi dobře znají například matky malých dětí. Nic však netrvá věčně. Důležité je mít správně nastavené myšlení, abyste věděli, jak si vychutnat vzácné okamžiky, když nastanou.

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com

Články v sérii

Aktuální

Vychutnejte si přítomné okamžiky (1/2)

Aktuální

Vychutnejte si přítomné okamžiky (2/2)