Vychovejte si své lídry

Ilustrační snímek

Rozený lídr je často vzácnost, přesto jej poznáte na první pohled. Vůdčí schopnosti však můžete u svých zaměstnanců, kteří se s nimi nenarodili, také kultivovat. Server Smart Blogs připravil 4 tipy, které vám pomohou rozvíjet vaše talenty:

1. Nechte je rozhodovat

Rozhodování dává zaměstnanci větší smysl pro vlastnictví a zodpovědnost za svěřenou práci. Dejte talentovanému zaměstnanci možnost rozhodovat o dalších postupech. Zvýšíte tak jeho angažovanost i touhu posouvat se stále dál.

2. Podpořte jejich vize

Zjistěte přání a touhy potenciálních lídrů a podpořte jejich vize a projekty směřující k naplnění vytyčených cílů. Vášeň a nadšení z odvedeného výkonu podporuje jejich motivaci a vůdčí schopnosti. Podpořte je.

3. Vzdělávejte je

Dobrý lídr má neustálou touhu se nadále vzdělávat v oblasti, která jej zajímá. Znalosti jej posilují a upevňují jeho důvěru. Usnadněte zaměstnancům přístup k dalšímu vzdělávání. Zvěte je na workshopy, semináře, posílejte videa nebo články.

4. Oceňte dobrou práci

Potvrzení úspěchů je palivem motivace k dalším výkonům. Investice věnovaná firemní kultuře se rozhodně vyplatí. Pochvala, finanční i nefinanční benefity. Všechny jsou povzbudivé. Pokud navíc zaměstnanci zaznamenají vaši chválu, budou více otevření k vzájemnému projevu uznání mezi sebou navzájem.

Rozený nebo naučený lídr. Oba jsou jádrem úspěšné společnosti a její zářné budoucnosti. Věnujte čas i prostor jejich identifikaci a naplnění jejich potřeb. Vyplatí se to.

-bn-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com