Vůdce potřebuje sebedůvěru. Kde ji vzít?

Bez sebedůvěry se nahoru nedostanete. Je k tomu potřeba věřit si, nebát se nebýt perfektní a mít určitou osobní statečnost. Článek přináší několik rad, jak budovat sebedůvěru, která je klíčovou kvalitou každého vůdce.

- Nebojte se nebýt perfektivní. Složité obchodní otázky často nemívají jen správnou nebo špatnou odpověď. To nejlepší, co jako vůdce můžete udělat, je pravidelně sbírat všechny dostupné informace, zvažovat potenciální možnosti a využívat svůj nejlepší úsudek.

- Naučte se žít se selháními. Nejlepší prodejci jsou ti, kteří jsou nejčastěji odmítáni. Žádají jen objednávky častěji než ostatní. Uvědomte si, že budete chybovat. Chyby jsou lidské. Učte se ze svých chyb a pokračujte dále.

- Držte se konečného rozhodnutí. Nepokládejte si zpětné otázky, co jste mohli udělat lépe. Dobří vůdcové komunikují s důvěrou v to, co dělají, a pozitivními očekáváními ve smyslu dosažení své vize.

- Ukažte odvahu navenek, i když ji necítíte uvnitř. Každý má někdy obavy. Když ukážete nedostatek odvahy, bude to poškozovat sebedůvěru i u vašich podřízených.

- Najděte ve své práci spokojenost a radost. Život je krátký. Snažte se dělat to nejlepší. Řiďte se svým srdcem. Když vyhrajete, oslavte to. Pokud prohrajete, začněte příští den znovu.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek