Vůdce nemotivuje jen druhé, ale i sebe

Ke klíčovým úkolům vůdce patří udržování motivace zaměstnanců. Je třeba, aby svému týmu neustále připomínal firemní vizi, řídil odpovědnost jednotlivých členů vůči cílům, mentoroval a nabízel podporu při výkonu jejich práce. Otázkou pak zůstává, jak si ten, kdo motivuje druhé, udrží vlastní motivaci.

- Zůstaňte oddaní tomu, co děláte. Jedna věc je dělat práci, za kterou jste placeni, druhá pak být svou prací naplňován. Klíčové je znát své hodnoty – principy, standardy a kvality, které vás vedou.

- Ujasněte si, co je třeba ke zlepšení. Motivace vychází z neustálého učení, jak se zlepšovat. Ptejte se proto sami sebe, čeho se snažíte dosáhnout a co k se k tomu potřebujete naučit. Nejde jen o to, absolvovat workshop nebo si přečíst knihu. Je třeba dlouhodobě zkoušet nové věci a používat v praxi to, co se naučíte.

- Najděte si vhodný systém podpory. Jakožto na vůdce na vás vaši lidé spoléhají, sami však nemusíte mít nad sebou nikoho, na koho byste mohli spoléhat vy. Hledejte proto podporu mimo organizaci, svou roli nebo i obor. Hledejte lidi, kteří vás povzbudí a pomohou vydat ze sebe to nejlepší.

- Udržujte rovnováhu. I když vyvažování pracovního života se soukromým není vždy cestou k udržení motivace, pomůže vám proti demotivaci. Pamatujte si, že efektivním a motivovaným lídrem nemůžete být na úkor kvality svého života a naopak.

-kk-

Zdroj: EHS Today - americký portál věnovaný ochraně životního prostředí, bezpečnosti a zdraví při práci
Zobrazit přehled článků ze zdroje EHS Today