Vše, co jste se naučili o veřejném vystupování je špatně

Lidé si mezi sebou již dlouhé roky předávají řadu mylných rad o veřejném vystupování. Pravdou zůstává jen to, že ti, kteří tyto informace předávají druhým, mají z veřejných projevů stále strach. Napadlo vás někdy, že to, co jste se o veřejném vystupování dozvěděli ve škole nebo vám poradili kolegové nemusí být nejlepší řešení? Článek shrnuje tři největší mýty o veřejném vystupování a nabízí několik rad, jak omezit strach a nervozitu.

- 1. mýtus: Když si projev napíšete a naučíte se jej nazpaměť, budete klidnější. Ve skutečnosti je toto nejrychlejší cesta k tomu, aby vaše řeč byla nudná a vy nervóznější. Pokud budete spoléhat na paměť slovo od slova, může vás nepříjemně zaskočit jakékoli přerušení, což opět zvýší vaši nervozitu. Raději si napište jen klíčové body své řeči a cvičte se ve vyprávění příběhů či uvádění příkladů ke každému bodu.

- 2. mýtus: Větší počet faktů/detailů udělá váš projev srozumitelnějším. Skutečnost je taková, že čím více bodů přednesete, tím více zmatete posluchače. Neměli byste hovořit o více než pěti různých bodech. Pokud je vaše téma tak obsáhlé, že si žádá více bodů, zvažte rozdělení prezentace do dvou částí.

- 3. mýtus: Nervozita z vás dělá špatné řečníky. Většina lidí se domnívá, že jejich rychlá mluva, častá „ehm“ a nervózní gesta jsou špatná. Ve skutečnosti však tyto projevy pomáhají lépe se spojit s publikem. „Ehm“ je časté slovo v běžné konverzaci a pokud se mu budete zcela vyhýbat, váš projev bude působit strojeně. Stejně tak rychlejší řeč a gestikulace nejsou na škodu, naopak dokazují vaše nadšení pro věc. Můžete být nervózní, ale publikum to bude vnímat jako entuziasmus.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How