Víte, co s vámi jezdí v autě?

Lidé tráví stále více času v autech. Již méně si však uvědomují, že s sebou vozí neviditelné pasažéry. Jsou to miliony mikrobů a hub. Auta se totiž mnohem častěji myjí zvenku než zevnitř, nemluvě o dezinfekci.

V nedávné britské studii pro portál insurance.co.uk testovali mikrobiologové z Ashton University interiéry 25 vozů. Typický britský vůz podle nich obsahuje 285 druhů bakterií na čtvereční palec. Nejvíce bakterií je na řídící páce a na koberci v kufru.

Bakterie v autech pocházejí nejčastěji z odumřelých kožních buněk a půdy zachycené na botách, rukou nebo tlapách zvířat. Lidé se těmito patogeny většinou neinfikují. Za určitých okolností k tomu však dojít může. Jedná se totiž o tytéž bakterie, které lze nalézt v okolí toalet, což není vhodné prostředí například na jídlo. Mikrobi se do aut dostávají také vzduchem a topením, i když ventilační systémy v některých nových vozech tomu již zabraňují.

Ani americká auta nejsou čistější. Studie mikrobiologa Charlese Gerby z University of Arizona z roku 2006 zkoumala 100 aut. Ukázalo se, že dodávky obsahují více bakterií než menší vozy. Zajímavé bylo také zjištění, že vozy svobodných lidí jsou bakteriemi zasaženy méně než vozy vdaných žen a ženatých mužů. Nejvíce bakterií bylo nalezeno na palubní desce, držácích na nápoje a dětských sedačkách.

Odborníci doporučují řidičům, aby se nezabývali jen úpravou zevnějšku svých aut. V autech se totiž dnes běžně jí, pije nebo telefonuje. Jsou tedy něco jako dům na kolech. Pravidelně byste měli čistit omyvatelné povrchy i rohožky, zejména po konzumaci potravin. Důležité je také vysávat sedačky a koberečky, což platí dvojnásob, cestujete-li se zvířaty. Doporučuje se dezinfekce palubní desky, klik u dveří a dětských sedaček.

-kk-
Zdroj: ABCNews - zpravodajský server televizní a rozhlasové společnosti American Broadcasting Company (ABC)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ABCNews