Veřejné vystupování a prezentační dovednosti (1/2): Cesta k postupu v kariéře

Zdokonalení schopnosti mluvit na veřejnosti může pomoci v kariéře. Budete sebejistější a vaše šance na povýšení tím vzrostou.

Podle renomovaného motivačního řečníka Briana Tracyho začíná mnoho budoucích profesionálních řečníků ve firmě nebo organizaci, ve které pracují. Obvykle se to stane tak, že jsou občas požádáni, aby něco odprezentovali kolegům nebo ostatním odborníkům z oboru.

Často si potom na základě pozitivní reakce diváků uvědomí, že si prezentování a mluvení na veřejnosti vlastně užívali, že je to bavilo.

Ilustrační snímek

Prezentační dovednosti jsou důležité

Samozřejmě, že pokud se bojíte mluvit na veřejnosti, prvním krokem je třeba tento strach překonat. Chcete-li však zcela a naplno využít svůj potenciál, je umění efektivní komunikace s ostatními zcela zásadní. Mluvení na veřejnosti vám v této oblasti může hodně pomoci.

Naučíte se, jaký je nejvhodnější způsob komunikace s ostatními. Vaší odměnou následně mohou být mimořádné posuny v kariéře, píše Brian Tracy v článku na svém blogu.

Najděte si příležitosti k cvičení

Chcete-li se stát dobrým řečníkem, je to tak jako se vším ostatním: opakování je nezbytné. Musíte své prezentační dovednosti znovu a znovu procvičovat, dokud se mluvení a prezentování nestane něčím pro vás zcela přirozeným. Kromě tréninku je tu však ještě několik dalších doporučení.

Především byste se na začátku měli zaměřit na problematiku, kterou dobře znáte. Využijte své kontakty a nabízejte svým známým prezentace nebo krátké workshopy. Tím postupně naberete zkušenosti a posílíte svou důvěryhodnost.

Po těchto projevech a prezentacích také vždy zůstaňte na místě. Využijte možnost navázat další kontakty i spolupráci s lidmi, kteří vás ještě před chvílí poslouchali. Dejte si něco k pití a popovídejte si. I tyto nové kontakty vám mohou pomoci v kariéře.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com

Články v sérii

Aktuální

Veřejné vystupování a prezentační dovednosti (1/2): Cesta k postupu v kariéře

Aktuální

Veřejné vystupování a prezentační dovednosti (2/2): Praktické tipy