Váš nový nápad se nelíbí? Jak na překonání námitek

Obzvláště v odvětví filmu a televizních pořadů, ale vlastně ve všech vysoce komerčních sektorech, to obvykle začne nutkavou potřebou vytvořit něco nového a neokoukaného. Přijdete proto s novou a neokoukanou myšlenkou.

Jenže pak ostatní začnou z vašeho nápadu odstraňovat právě ty odvážné prvky, až nakonec nezůstane nic dobrého. Proč se to pořád děje a co můžete udělat, abyste svůj nápad prosadili?

Ilustrační snímek

Proč lidé neradi zkoušejí nové věci?

Zkrátka se obávají, že to skončí neúspěchem. A že by vina byla na nich. Možná také nevěří, že daný nápad je dost dobrý, protože kdyby byl, přece by jej už dávno uskutečnil někdo jiný. Nebo mohou mít pocit, že by to ostatní lidé nepochopili.

Jak se tedy vypořádat se všemi těmito námitkami? Použijte následující strategie.

1) Běžte za nejvyšším

Pokud nechcete, aby váš nápad byl pozměněn k nepoznání na každé úrovni schvalování, pokuste se získat schválení co nejvýše.

2) Najděte paralely

Vyslovte jasné přesvědčení o tom, že váš nápad vyjde, protože jej něco spojuje s tím, co už úspěšné je. Řekněte jim, co podobného už dobře funguje. Porovnejte svou myšlenku s tím, co bylo úspěšné v minulosti.

3) Zapojte ostatní

Potřebujete, aby se lidé pro vaši myšlenku nadchli co nejdříve. Pokud tedy někdo navrhne sebemenší úpravu, zapracujte ji a pochvalte ho za ni. Mluvte nahlas, tak, jako že už je to váš společný projekt.

4) Očekávejte námitky a připravte se

Díky tomu nenadělají velkou škodu. Řekněte prostě, že „některým lidem by mohlo vadit, že…“. Když námitky řeknete sami, můžete jejich vyznění převrátit nebo je aspoň jinak zarámovat.

5) Nevzdávejte to

Pokud váš nápad nebyl schválen, zvažte příště použití některého z výše uvedených tipů. Proto nám je koneckonců web management-issues.com nabídl. Nebojte se ostatní přesvědčit o tom, že váš skvělý nápad uspěje.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues