V čem úspěšné ženy lžou samy sobě?

Ženy jsou v pracovním prostředí nuceny překonávat různé překážky, některé „klacky“ si však pod nohy házejí samy. Autorka knihy „Wander Woman: How High-Achieving Women Find Contentment and Direction“ Marcia Reynoldsová upozorňuje v článku na portálu Forbes.com, že ambice, které přivedly mnohé ženy na vrchol kariérního žebříčku, zároveň způsobily to, že mají méně důvěry a pocit, že musejí všechno zvládnout samy. Ženy podle ní uvěřily, že mohou dělat cokoli a stát se kýmkoli budou chtít, propadly však přesvědčení, že musejí být výborné ve všech svých činnostech. V čem si tedy vysoce úspěšné ženy lžou?

Existuje jedna správná odpověď a já ji znám

Postoj typu správné versus špatné vede úspěšné ženy k omezenému naslouchání názorů druhých. Nikdo přitom nemá rád lidi, kteří takříkajíc vědí všechno nejlépe.

Nikdo nedokáže danou práci dělat lépe než já

Toto přesvědčení je u úspěšných žen velmi silné a podle Reynoldsové také nejvíce škodlivé. Vede totiž k přepracování a nezájmu o pomoc druhých, což ústí ve vyčerpání a zášť.

Už jsem zase zklamaná

Příliš vysoká očekávání v práci i soukromém životě vedou nutně ke zklamání, proto je třeba je přehodnotit.

Nepotřebuji žádnou pomoc

Úspěšné ženy většinou začínaly jako silné samostatné osobnosti, zvyklé spoléhat pouze na sebe. Úspěch ve vedoucích pozicích však vyžaduje zapojení a uznání druhých.

Musím být výborná ve všem

Neustálý hon za úspěchem funguje dobře, zároveň však znemožňuje plně si cestu za úspěchem užít.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com