V čem je problém?

Jeden manažer nemohl pochopit, co se to děje v jeho útvaru. Jen v posledním roce tři nejlepší pracovníci odešli ze společnosti za jinou příležitostí. A s sebou si odnesli nejlepší podnikové nápady. Do jisté míry byl manažer rád, protože získal zase pocit řádu. Zmínění pracovníci požadovali mnoho svobody a neustálý tok jejich návrhů, některých dobrých, některých špatných, byl znervózňující. Na druhou stranu se manažer začal obávat, zda kolem něj nenastal nedostatek kreativity. Rozhodl se tedy přijmout rychle jiné pracovníky s velkou dávkou kreativity, ale neví, jak si je tentokrát udrží. Dá se nějak zjistit spolehlivost?

Problém tohoto manažera však nespočívá v přijímání. Problém spočívá v tom, jak zachází s kreativními a inovativními lidmi, jakmile je získá na palubu. Věděli jste, že 80 procent nynějších podnikatelů kdysi nabídlo šéfovi nápady, jak vydělat peníze, a bylo odmítnuto? Náš manažer by si měl položit následující otázky:

- Kolik nápadů svých bývalých zaměstnanců odmítl, aniž by se jimi skutečně zabýval?

- Jak často jim dal prostor na to, aby mohli vyzkoušet nové věci, a byli odměněni, i když třeba neuspěli?

- Jak štědrý byl s výhodami, jako je pružná pracovní doba, vzdělávací příležitosti a svolení pracovat podle sebe, když se potřebovali soustředit na řešení problému?

- Kolik individuality dovoloval v pracovním stylu a řízení času?

- Jak často si vzpomněl a poděkoval těmto kreativním lidem za jejich dobré nápady?

-ba-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com