Úspěšný podnikatelský plán stojí na dvou pilířích

Ilustrační snímek

Možná, že jste právě objevili skulinku na trhu, která činí váš byznys úspěšným podnikatelským počinem anebo také ne. Rozdíl mezi těmito dvěma výsledky vašeho snažení spočívají ve dvou zcela základních vlastnostech, bez kterých se to zkrátka neobejde. Které to jsou? Jejich charakteristiku na základě vlastních zkušeností popsal na serveru Small Business Expert podnikatel a zakladatel pěti vlastních úspěšných amerických IT společností Mike Kappel.

Vášeň

Vize je sice skvělá věc a rozhodně má své oprávněné místo v každém strategickém plánu, ale základním předpokladem pro úspěšný podnik je jednoznačně vášeň pro byznys. Jistě, podnikatelé jsou vášniví lidé, kteří i ve volném čase velmi pravděpodobně naplno rozvíjejí své hobby. Vášeň pro byznys vás navíc naučí další věc. Donutí vás vyjít z vaší komfortní zóny a vyzkoušet si i role nebo schopnosti, kterým zas až tolik neholdujete. Pokud nemáte rádi prezentování, psaní nebo neradi řešíte finanční stránku podniku, váš zápal pro nápad by měl být silnější. Jistě, postupem času si určitě naleznete vlastní lidi na práce, které vás netěší, anebo také ne, neboť váš odpor překonáte právě díky svému nadšení.

Možná ani nejste tak nadšení pro samotný produkt, který klientům chcete nabízet, jako spíše pro samotnou myšlenku udržet se při vašem podnikání. Nebojte se, to není v nepořádku. Vše se vším souvisí, a pokud cítíte hluboké přesvědčení, že vy jste ten správný člověk na správném místě, pak i nastavení vašich produktů a uspokojení zákazníkových potřeb bude odrážet vaše záměry. Jistě vám to zní jako klišé, avšak pokud by každý podnikatel „trpěl“ skutečným zápalem pro věc, kterou dělá, nepřišlo by tolik podnikatelských myšlenek vniveč. Skutečná vášeň vás totiž neodradí od možných komplikací, ale naopak vás donutí hledat možné varianty a uzpůsobit vaše plány proměnlivým podmínkám. A navíc … klienti vaše skutečné nadšení vždy poznají.

Rozhodujete se o vlastním podnikání anebo chcete zjistit, zda máte skutečné nadšení pro to, co děláte? Vyzkoušejte si malý test sebereflexe: Kolik ze svého volného času trávíte vyhledáváním možných příležitostí nebo sběrem informací o konkrétní oblasti? Jak často se věnujete vlastnímu rozvoji v oblasti, ve které se pohybujete, nebo vás zajímá? A na závěr: Shoduje se oblast, o kterou se zajímáte s oblastí, ve které se aktuálně pohybujete?

Komunikační dovednosti

Vycházíme opět z toho, že tzv. „tvrdé“ dovednosti pro úspěch mnohdy nestačí. Tedy pokud ke spolupráci na vašem vysněném projektu nepřizvete někoho dalšího, který v této oblasti „měkkých“ dovedností vyniká více než vy. K úspěchu vašeho podnikání jsou zajisté třeba dvě strany: vy na straně poskytovatele a pak ti druzí, kam nepatří pouze zákazníci, ale všechny zainteresované osoby (stakeholders), se kterými se dostanete do styku.

Nemusíte zrovna vystupovat jako moderátor nebo televizní hvězda, ale dělat mrtvého brouka a řešit všechny záležitosti jen skrz váš pracovní email také není vhodné. Říká se, že bitvy se vyhrávají u stolu, ty obchodní určitě a právě k tomu je třeba ovládat jisté komunikační dovednosti.

Zkuste se zeptat sami sebe nebo ideálně i lidí, kteří vás dobře znají, na vaše komunikační schopnosti. Umíte se vyjadřovat k věci? Baví ostatní lidi vás poslouchat? A co písemný projev, je dobrý? Možná tajně obdivujete lidi, kteří dokáží bez problémů napsat souvislý newsletter, brilantní obchodní dopis anebo třeba článek na internetový server. Oni ale museli své vyjadřovací schopnosti také zdokonalovat praxí. Zvládnete to také?

-bn-

Zdroj: Small Business Expert - blog s tipy pro řízení malých firem
Zobrazit přehled článků ze zdroje Small Business Expert