Umíte se omluvit?

Ilustrační snímek

Omluvit se za chybu či podíl na určité situaci není jednoduché. Často se bojíme omluvit, protože nevíme, jak to udělat správně nebo předpokládáme, že omluva ještě zhorší naši situaci. Namlouváme si, že vlastně nejde o naši chybu a mlčíme, i když by nám omluva naopak pomohla. Pokud je právě umění omluvy dovedností, v níž se ještě potřebujete zdokonalit, inspirujte se následujícími tipy, které zveřejnil server Psychology Today.

Nehledejte nejspravedlivější řešení

Udělejte první krok k omluvě. Vnímejte konflikty a jejich řešení jako příležitost, jak zlepšit a posílit vaše vztahy s okolím.

Mějte pochopení pro druhé

Omluva je velmi těžká ve chvíli, kdy obviňujete druhé z jejich části viny na vzniklé situaci. Proto se učte nahlížet na věci očima druhých. Přemýšlejte, proč jednají tak, jak jednají.

Omlouvejte se za konkrétní chování

Vaše omluva by se měla týkat něčeho, co jste udělali, nikoli celé vaší osobnosti a existence.

Omlouvejte se dostatečně

I když se omlouváte za něco malého, vaše omluva by měla být jasná a zřetelná.

Učte se přijímat omluvy

Přijímejte omluvy druhých tak, jak chcete, aby oni přijímali ty vaše. Jestliže se vám někdo omluví upřímně, nedělejte problémy s tím, jak svou omluvu vyjádřil.

Přiznejte, že omluva je pro vás těžká

Je-li pro vás omluva skutečně obtížná, začněte svou omluvu právě tím. Uvidíte, že druhá strana ocení vaši upřímnost a podá vám pomocnou ruku.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today