Ukončila pandemie vaše podnikání? Dejte si čas se s tím vypořádat

Pandemie donutila stovky tisíc majitelů firem trvale uzavřít své společnosti. Odborníci tvrdí, že je důležité dát si čas a prostor se se situací srovnat.

Ilustrační snímek

V důsledku rozšíření COVID-19 ztratila společnost klíčové klienty, kteří tvořili většinu jejích příjmů. Stávající obraty nepokryjí zcela ani fixní náklady a ani akvizice nepřináší lepší výhledy na budoucnost. Financovat běh firmy z vlastní kapsy můžete jen do určitého momentu a ten se přiblížil. Je čas se definitivně rozhodnout a uzavřít kapitolu...

Možná je toto i váš scénář. Ukončení podnikání, které jste tvrdě budovali, není vůbec lehkou situací pro nikoho. Útěchou vám pravděpodobně nebude ani to, že v tom v této době nejste sami. Pro ty, kteří ukončili činnost – nebo pro ty, kteří tento krok zvažují – nabízí psychologové tři tipy, jak se se situací vypořádat:

1. Dejte si pauzu

Podnikatelé jsou z podstaty odolní lidé, ale potřebují přestávky. Pokud jste v nedávné době ukončili svou činnost, dejte si před realizací nových nápadů určitý prostor, abyste v sobě předchozí kapitolu svého profesního života uzavřeli. Nebojte se truchlit. Je to naopak důležité, abyste se dokázali oprostit a jít dál. Poté, co zármutek zpracujete, můžete začít zvažovat nové kroky. Promluvte si s lidmi z oboru, do kterého chcete vstoupit a začněte studovat trh. Systematický přístup k vašemu dalšímu podniku – nikoliv impulzivní – vám zajistí pevné základy v nových začátcích.

2. Chyba není ve vás

I když můžete cítit pocit osobního selhání, většina ostatních lidí vás v tom světle nevidí. Naopak byste se divili, jaká po vás může být na trhu poptávka. Mnoho společností chce najímat právě bývalé podnikatele kvůli jejich odvaze, odbornosti a schopnosti vybudovat něco z ničeho. Můžete také zvážit, zda se nepropůjčíte některé společnosti coby konzultant, alespoň dokud nedostanete další vlastní podnikatelský nápad.

3. Podělte se o svůj příběh

Vaše zkušenost není ojedinělá. Může být pro vás i pro okolí velmi obohacující se o svou zkušenost podělit. Sdílejte své postřehy z praxe na profesních sociálních sítích, zúčastněte se setkání s odbornou komunitou. To poslední, co by vám přineslo v této situaci nějakou hodnotu, je uzavření se do sebe.

 

Hlavu vzhůru! Ne vše je tak černé, jak se může na první pohled zdát.

 

 

-bb-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com