Udělejte si čas na budování kontaktů

Časově náročná práce znemožňuje udržování důležitých kontaktů. Alespoň si to mnoho lidí myslí. Všichni jsme zaneprázdnění, udržování sítě kontaktů nám však může ve výsledku mnoho času ušetřit. Článek proto přichází s několika tipy, jak si kontakty udržet.

- Skutečně jste odhodláni vybudovat si síť kontaktů? Budování kontaktů je důležitá investice. Energie, kterou do něho vkládáme, se v úspěšných kontaktech mnohonásobně vrací. Promluvte si s úspěšnými lidmi ve vaší práci a uvidíte, že síť jejich kontaktů jim k úspěchu výrazně dopomohla.

- Kdo by měl být ve vaší síti? Přemýšlejte nad lidmi, kterým věříte a kteří se za vás již v minulosti postavili. Může jít o kolegy, nadřízené, prodejce, zákazníky či přátele. Ujistěte se však, že vaše síť nebude vypadat jen jako vy. Čím větší rozdílnost, tím lépe. Nevyhýbejte se proto lidem opačného pohlaví, jiné rasy, pracovního zařazení nebo firmy.

- Využíváte různé způsoby, jak zůstat v kontaktu? Více než jeden způsob budování kontaktů znamená větší efektivitu. Vyzkoušejte e-mail, telefon i osobní schůzky. Spoléhat v dnešních dnech například jen na e-mail je poměrně nebezepěvné.

- Hledáte příležitosti pro pravidelný kontakt? Sbírat vizitky je jednoduché. Složitější je již hledat příležitosti, jak zůstat s jejich nositeli v kontaktu. Oblíbená strategie spočívá v tom, zapisovat si na zadní stranu vizitek, o co se daní lidé zajímají. Když pak potřebujete poradit v některé z těchto věcí, víte, koho kontaktovat. 

- Udržení pevnějšího vztahu vyžaduje alespoň dva kontakty ročně. Každý z nás má určité kontakty, s nimiž se stýká častěji. Nezapomeňte se s nejdůležitějšími lidmi kontaktovat alespoň několikrát ročně.

-kk-

Zdroj: ABCNews - zpravodajský server televizní a rozhlasové společnosti American Broadcasting Company (ABC)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ABCNews