Udělali jste chybu. Co teď?

Všichni se dopouštíme chyb. I když však většinou dokážeme přijmout, že určité chyby jsou nevyhnutelné, neradi na sebe bereme odpovědnost. Dobrou zprávou je, že chyby – ani ty velké – nemusejí zanechat trvalou skvrnu na naší kariéře. Ve většině případů se z nich mohou poučit jednotlivci i firmy a jsou nezbytnou součástí experimentování a inovací. Jak tedy proměnit selhání ve výhody?

- Připusťte si svou chybu. V první řadě je třeba neklamat sebe ani ostatní. Uznejte svou chybu, případně se omluvte, ale soustřeďte se hlavně na řešení.

- Změňte svůj přístup. Chyby hrají zásadní roli ve vůdcovském rozvoji. Dokážete-li v důsledku chyb změnit své chování, prokážete i důvěryhodnost.

- Spoléhejte na svou podpůrnou síť. Požádejte současné či bývalé kolegy nebo lidi mimo vaši organizaci o názor na vaši chybu. Získáte užitečné rady, jak vše napravit a zachovat si reputaci.

- Nepřestávejte zkoušet. Získat zpět důvěru po selhání může být obtížné. Klíčem k úspěchu je nenechat se chybami odradit od dalšího experimentování.

- Ne všechny chyby jsou stejné. Skupinové chyby se lépe překonávají vzhledem k rozptýlené odpovědnosti. Chyby, které poškodí něčí důvěru, mohou mít naopak dlouhodobé důsledky. V takovém případě se vždy omluvte a ptejte, co můžete udělat pro obnovení důvěry.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review