Tvrdá práce nemusí znamenat vyhoření

Stres je běžnou součástí každodenní práce. Právě proto bychom jej však neměli přehlížet, ale učit se jej řídit. Chcete-li se inspirovat, jak být workoholikem a zároveň se nestresovat, přečtěte si následující praktické tipy. Na podnikatelském serveru Inc.com je publikoval zkušený manažer, kouč a autor populárních manažerských článků Steve Tobak.

1. Pracujte „nadoraz“, jen když musíte

Období, kdy jste maximálně vytíženi, by se měla střídat s obdobími, kdy budete více odpočívat. Pokud budete pracovat nadoraz více než několik měsíců v kuse, brzy se dostanete do problémů.

2. Když to nejde, tak to nejde

Pokud jste příliš ve stresu a nic kloudného vás nenapadá, nenuťte se k tomu, abyste něco vymysleli tady a teď. Zvedněte se z kanceláře a jděte si například zaběhat. Možná vás ten nejlepší nápad napadne ve sprše nebo v posteli, zkrátka až se odreagujete.

3. Připomeňte si širší kontext

Udělejte krok zpět a snažte se na svou každodenní práci podívat z širšího, strategičtějšího pohledu. Zajděte například a oběd se svým týmem a promluvte si o své strategii a plánech. Povzbudí vás to v dalším snažení.

4. Proložte práci zábavou

Když se svým týmem procházíte stresujícím obdobím, zajděte společně na večeři nebo na drink. Odreagujte se u něčeho, co vás všechny bude bavit. Odměnou vám bude zvýšení pracovní morálky a tudíž i efektivity práce.

5. Nenechávejte nic na poslední chvíli

Kolikrát vás již mrzelo, že jste něco neudělali dříve? Když si věci připravíte včas, budete se cítit mnohem lépe.

6. Nevybíjejte si stres na svém okolí

Platí to jak pro spolupracovníky, tak pro rodinu a přátele. V obou případech byste je od sebe jen odrazovali, což nemá žádný smysl. Najděte si vlastní způsoby, jak se zbavit stresu, aniž by to lidé kolem vás odnášeli.

7. Vyberte si vlastní cesty, jak bojovat se stresem

Někomu vyhovuje chodit do přírody, cvičit, meditovat... Někomu zase nejlépe pomůže, když si s někým popovídá. Hledejte, co je to nejlepší pro vás. Hlavně nezůstávejte lhostejní k příznakům dlouhodobého vyčerpání.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com