Trpíte syndromem hledání ideálních zaměstnanců?

Ilustrační snímek

Snažit se získat nejlepší možné zaměstnance je v zájmu každého chytrého zaměstnavatele. Neznamená to však, že by se zaměstnavatelé měli honit za ideálními zaměstnanci, kteří ve skutečnosti neexistují. V zajímavém článku na serveru ERE.net na to upozornil zakladatel společnosti Success Performance Solutions, která se zabývá testováním uchazečů o práci, Ira Wolfe.

„To nejlepší, v co může jakýkoli manažer doufat, je kandidát s mnoha požadovanými dovednostmi a zkušenostmi, velkým potenciálem a zájmem neustále se učit a rozvíjet, který navíc zapadne do firemní kultury,“ píše Wolfe. Mnohé firmy však stále hledají někoho perfektního. Důsledkem tohoto syndromu, který Wolfe nazývá „Perfect Fit Syndrome“, není nic jiného než neschopnost obsadit nabízená místa. Vedení firem pak často chybuje v tom, že bere neschopnost najít dobré lidi jako důsledek neschopnosti uchazečů a náborářů.

Pokud firmě docházejí například výrobní suroviny, vedení začne okamžitě jednat a vytváří strategii, jak tento problém vyřešit. Pokud však jde o zaměstnance, vedení firmy často nepřijímá svou odpovědnost a viní náboráře, že nedokáží najít kvalifikované uchazeče. V čem by tedy měla spočívat odpovědnost nejvyššího vedení? V řízení odpovědnosti manažerů za hledání a udržení talentů. Ira Wolfe zdůrazňuje tři zásady.

1. Jestliže vaše současné strategie náboru a udržení talentů nefungují, je úkolem manažerů, aby vytvářeli nové návrhy řešení a informovali o nich vedení firmy. Manažeři musejí od svých nadřízených slyšet, že se to od nich očekává.

2. Vedení firmy by mělo od manažerů vyžadovat identifikaci uchazečů s vysokým potenciálem a možností, jak jejich potenciál rozvíjet. V žádném případě by nemělo podporovat odmítání uchazečů, kteří jsou „téměř perfektní“ nebo mají vysoký potenciál.

3. Manažeři by měli přestat ukazovat prstem na neschopnost HR a uchazečů. Ano, je pravda, že v některých odvětvích je opravdu těžké najít dobré zaměstnance. O to více je třeba hledat způsoby, jak je získat a udržet si je – nepodléhat syndromu hledání ideálních zaměstnanců.

Jak se vy díváte na „ideální zaměstnance“?

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net