Tři otázky, které budou zajímat vašeho investora

Ilustrační snímek

Ne každý si dokáže uvést své podnikatelské nápady do praxe bez cizí finanční podpory. Podnikání má často tvrdé začátky, avšak o to pevnější základy, jestliže každý ví, proč a za jakou cenu se právě do tohoto business plánu začlenil…

A právě to musí vědět i vaši investoři, a proto Francine Hardaway, spoluzakladatelka Stealthmode Partners prostřednictvím serveru Fast Company sdílela tři otázky, kterým sama musela čelit, když před patnácti lety zakládala svou společnost. Ujistěte se, že na možné pochybnosti ze stran investorů budete mít připravenou odpověď.

Chci být součástí tohoto businessu?

Tato otázka vám říká, že to nikdy není o výrobku nebo službě, kterou aktuálně poskytujete, ale o způsobu, jakým váš business utváříte. Mentalita vašeho podniku se většinou utváří okolo vašeho řekněme průměrného produktu(ů), který nabízíte. Microsoft také nemá ty nejlepší produkty na světě, za to má neuvěřitelně ziskový business.

Některé produkty nebo plány možná mají v jádru ukrytou skvělou myšlenku, avšak nikdy nebudou investorským cílem, protože je cílová skupina příliš malá, existuje příliš mnoho legislativních bariér nebo nejste schopni zajistit odpovídající materiál nebo podmínky pro výrobu.

Chci spolupracovat s tímto týmem?

Dobře, business má potenciál, ale co ti lidé, kteří spravují podnikové procesy? Možná právě tato otázka je tou nejdůležitější, kterou si investor pokládá. Někdy se stává, že podnikatel sám má sice veškeré předpoklady a vlastnosti, které odpovídají očekáváním investora, ale jeho tým se skládá s nezkušených nebo nepříliš loajálních zaměstnanců.

Hardaway tvrdí, že se často setkává s podnikateli, kteří se snaží dělat všechno sami bez pomoci dalších lidí, které by přizvali do týmu, neboť se domnívají, že na to nemají dostatek financí. Naopak se také stává, že nemají finance právě proto, že kromě jiných věcí jim chybí vlastní tým. Podnikatel, který nemá tým je špatnou sázkou pro investora, domnívá se autorka. V určitých aspektech podnikání má slabé stránky a není zde nikdo jiný, kdo by tento faktor posílil. Navíc, kdo bude řídit obchody, když samotný podnikatel zrovna nebude moci?

Nejlepší podnikatelé generují takové nadšení, které přiláká další lidi, jež naskočí do rozjetého vlaku a budou řídit business vpřed. Pokud se tak neděje, pak to nejsou ty správné osoby pro váš startup.

Chci být součástí tohoto podniku právě nyní?

Jedná se o první společnost na trhu, což může být problém, protože trh bude nutné nejdříve edukovat, anebo jde o další z podniků podobného typu na trhu, který tak může být už přesycen? Správné načasování vstupu na trh je klíčové. Zamyslete se nad tím při vymýšlení podnikatelské vize.

Jsou vaše myšlenky dostatečně atraktivní, aby se staly obchodní příležitostí? Máte podporu silného koherentního týmu? Je načasování správné? Pokud ano, zažehnali jste investorovy obavy.

-bn-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company