Tři nejčastější chyby při nastavování cílů vašeho týmu

Každý manažer by měl vědět, že nastavení konkrétních a jasně definovaných cílů je klíčem k úspěchu celého týmu. Bez cílů a konkrétního plánu, jak se k těmto cílům dostat, je totiž víceméně nemožné využít maximální potenciál dotyčného týmu. Jak by ale nastavování týmových cílů mělo vypadat a probíhat? A jaké jsou nejčastější chyby, které manažeři při nastavování cílů pro svůj tým dělají?

Ilustrační snímek

Příliš vágní definice cílů

Podle Addicted2Success je jedním z nejčastějších problémů až přespříliš vágní a neurčitá definice cílů. Aby se zaměstnanci mohli na své cíle zaměřovat, musí být zcela konkrétní a měřitelné. Stejně tak je nutné, aby každý z pracovníků věděl, jakou roli v cestě za těmito cíli sehrává a co se od něj konkrétně očekává.

Nedosažitelné cíle

Dalším častým nešvarem, často v obchodních týmech, je nastavení přehnaně ambiciózních cílů. Manažeři mají za to, že čím vyšší metu nastaví, nehledě na její nedosažitelnost, tím úspěšnější daný tým bude, i když na určený cíl nakonec nedosáhne. Realita je ovšem taková, že pokud jsou nastavené cíle příliš vysoko a pracovníci vidí, že jich není možné dosáhnout, vede to akorát k jejich frustraci, demotivaci a ztrátě výkonnosti.

Absence jakékoliv vize

K motivování pracovníků, aby se cílů skutečně snažili dosáhnout, nestačí pouze cíle nastavit a případně určit nějakou finanční odměnu, kterou za dosažení těchto met pracovníci dostanou. Úkolem manažera je nadchnout pracovníky pro společnou vizi. Vámi nastavované cíle by měly být úzce spjaté s určitou vizí budoucnosti, pro kterou své podřízené nadchnete a ve které nechybí vize na osobní rozvoj pracovníků a na lepší pracovní či platové podmínky v budoucnu.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success