Tři manažerské zlozvyky, které byste si měli v roce 2024 odpustit

Nový rok je příležitostí k bilancování nad právě ukončeným rokem a k dávání si předsevzetí na rok nadcházející. Jako inspiraci vám přinášíme tyto tři manažerské zlozvyky, které byste si mohli v roce 2024 jednou a provždy odpustit.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na webu INSEAD Knowledge.

Neochota přiznat vlastní chybu

Jedním z častých, ale zároveň i velmi problematických zlozvyků, které můžeme u manažerů vidět, je neochota nebo neschopnost přiznat vlastní chybu. Mnoho týmových manažerů má za to, že kdyby se ukázalo, že nejsou neomylní, ztratili by na autoritě a důvěryhodnosti. Pravda je ale úplně opačná. Ochota přiznat, že jste se mýlili nebo že něco nevíte, vás ukazuje v lidštějším světle a umožňuje celému vašemu týmu řešit problémy a kritické situace skutečně efektivně.

Mikro-management

U některých manažerů je mikro-management standardním manažerským stylem, u jiných se může týkat jenom některých konkrétních podřízených. V každém případě se jedná o styl vedení, který je nejenom neefektivní, ale vyloženě podřízené frustruje a celkově vede k narušení důvěry mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

Neschopnost tolerovat specifika a jedinečnosti jednotlivých podřízených

Dobrý manažer nevychovává své podřízené k obrazu svému. Naopak – u svých podřízených toleruje a dokonce rozvíjí jejich jedinečné vlastnosti a přednosti, i když mohou být zcela odlišné od toho, jak pracuje a přemýšlí dotyčný manažer. Tolerujte a oceňujte specifické silné stránky svých jednotlivých podřízených a naopak oceňujte to, že přemýšlí jinak než vy nebo jejich kolegové.



-mm-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge