Three bad managerial habits to avoid in 2024

Tři manažerské zlozvyky, které byste si měli v roce 2024 odpustit

The new year is an opportunity to think about the year that has just ended and make resolutions for the one ahead. By way of inspiration this article will describe three bad managerial habits you should get rid of once and for all in 2024.

This text is based on an article on the INSEAD Knowledge website.

Reluctance to admit your own mistakes

One common and also very problematic bad habit we see in managers is an unwillingness or inability to admit to their own mistakes. Many team managers feel that by showing they are not infallible, they would lose authority and credibility. In fact, the opposite is the truth: a willingness to admit you were wrong or do not know something shows you in a more human light and allows your entire team to deal with problems and critical situations in a truly effective way.

Micromanagement

For some managers, micromanagement is a standard management style, while for others it may only apply to some specific subordinates. In either case, it is a style that is not only ineffective but also downright frustrating to subordinates, and generally leads to a breakdown in trust between employer and employee.

Inability to tolerate the specifics and uniqueness of individual subordinates

A good manager does not want to mould subordinates in their own image. On the contrary, a manager should tolerate and even develop the unique qualities and strengths of subordinates, even though these may be completely at variance with the way the manager works and thinks. Tolerate and appreciate the specific strengths of your individual subordinates and appreciate the fact their way of thinking is different from your own or that of their colleagues.



-mm-

    Tři manažerské zlozvyky, které byste si měli v roce 2024 odpustit

    Nový rok je příležitostí k bilancování nad právě ukončeným rokem a k dávání si předsevzetí na rok nadcházející. Jako inspiraci vám přinášíme tyto tři manažerské zlozvyky, které byste si mohli v roce 2024 jednou a provždy odpustit.

    Tento text vychází z článku na webu INSEAD Knowledge.

    Neochota přiznat vlastní chybu

    Jedním z častých, ale zároveň i velmi problematických zlozvyků, které můžeme u manažerů vidět, je neochota nebo neschopnost přiznat vlastní chybu. Mnoho týmových manažerů má za to, že kdyby se ukázalo, že nejsou neomylní, ztratili by na autoritě a důvěryhodnosti. Pravda je ale úplně opačná. Ochota přiznat, že jste se mýlili nebo že něco nevíte, vás ukazuje v lidštějším světle a umožňuje celému vašemu týmu řešit problémy a kritické situace skutečně efektivně.

    Mikro-management

    U některých manažerů je mikro-management standardním manažerským stylem, u jiných se může týkat jenom některých konkrétních podřízených. V každém případě se jedná o styl vedení, který je nejenom neefektivní, ale vyloženě podřízené frustruje a celkově vede k narušení důvěry mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

    Neschopnost tolerovat specifika a jedinečnosti jednotlivých podřízených

    Dobrý manažer nevychovává své podřízené k obrazu svému. Naopak – u svých podřízených toleruje a dokonce rozvíjí jejich jedinečné vlastnosti a přednosti, i když mohou být zcela odlišné od toho, jak pracuje a přemýšlí dotyčný manažer. Tolerujte a oceňujte specifické silné stránky svých jednotlivých podřízených a naopak oceňujte to, že přemýšlí jinak než vy nebo jejich kolegové.



    -mm-

    Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
    Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge
    Štítky: Leadership