Touha a chuť vám pomohou začít znova

Neúspěch a osobní krach v jakékoliv fázi kariéry může potkat kteréhokoliv manažera. A to i v období, kdy to očekává nejméně. Vyrovnat se s tím není určitě jednoduché.

Úspěch a neúspěch jsou spojené nádoby. V úplné rovnováze je drží jen nečinnost. Když se pohneme, respektive začneme vyvíjet jakoukoliv činnost, hladina v nádobách se začne měnit a hrozí vylití.

I ti nejlepší manažeři dělají chyby. Bezchybní lidé neexistují. Lidé se jen vzájemně liší schopností chyby rychle identifikovat, analyzovat, minimalizovat následky a následně maximalizovat poučení se z vlastní chyby.

Důležité v kritických chvílích je to, aby se daný stav nevyhodnocoval zbytečně dramaticky. Naopak je třeba se naučit být pragmatickým optimistou. Není problém začít úplně od znova, je ale třeba mít chuť a chtít. Je třeba neztratit zájem dostat se zpátky nahoru. Základem úspěchu je neztratit důvěru v sebe samého a své schopnosti.

Každý konec je příležitostí minimálně pro dvě věci. Nový, lepší začátek a reálnou možnost analyzovat to, co se stalo v minulosti, a vyvodit z toho poučení do budoucnosti.

-pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline