Tipy pro malé firmy: Jak na lepší cash flow

Dát dohromady problematické cash flow může být náročné. Nezaplacené faktury se mohou snadno stát vážným problémem. I když už je vaše firma hodně pod tlakem, stále ještě můžete zavést správné procesy a udělat důležité změny.

Kromě selského rozumu vám při problémech s cash flow pomohou i následující tipy.

Ilustrační snímek

S těmito tipy snadno zmírníte rizika a položíte základy pro budoucí růst. Finanční stabilita je nezbytná pro stabilitu celého podnikání, připomíná nám web bmmagazine.co.uk.

Vaše klientské portfolio musí být rozmanité

Zvláště pokud pracujete ve finančním oddělení, jsou vztahy se zákazníky často mimo vaši kontrolu. Obecně však platí, že pokud zakázky od jediného zákazníka tvoří více než 50 % zakázek, je vaše situace riskantní.

Vaši konkurenti vždy mohou nabídnout slevu. Proto by vaším cílem mělo být diverzifikované portfolio klientů. Potenciální spory týkající se faktur pak nebudou takovou hrozbou.

Mějte proces vymáhání pohledávek

Nebuďte závislí na velkých fakturách, ale také nenechávejte nakupit nesplacené menší faktury. Malé počty se postupně nastřádají. Proto musíte mít zavedený proces na vymáhání, který poběží hladce a spolehlivě.

Dokonce i přátelské připomenutí pomůže motivovat klienty k zaplacení toho, co vám dluží. Další připomenutí už mohou být trochu naléhavější – vždy ale zůstávejte profesionální. Až posledním krokem je zablokování služeb, které poskytujete.

Buďte realističtí ohledně podmínek platby

I když možná máte radost z toho, že jste získali novou zakázku, zachovejte chladnou hlavu. Musíte být realističtí ohledně toho, jaké podmínky můžete nabídnout pokud jde o splatnost.

Někdy je nezbytné vyjednávat tvrdě. Dokonce i pokud by vás to mělo stát klienta – pro vaši organizaci to z dlouhodobějšího hlediska stále může být lepší varianta.

Samozřejmě také můžete vymyslet nějaké bonusy, které by klienta přiměly zaplatit včas.

-jk-

Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters