Tipy, jak během prezentace zůstat soustředění (1/2)

Při prezentování a mluvení na veřejnosti je snadné nechat se rozhodit nějakým vyrušením. Nezáleží na tom, zda mluvíte před živým publikem na nějaké akci nebo dáváte rozhovor do novin jednomu novináři. Ať už jste v jakémkoli prostředí, je dost možné, že se objeví nějaká rozptýlení, která ohrozí jak vaše soustředění, tak pozornost publika.

Ilustrační snímek

Rozptýlení a vyrušení během vaší prezentace se však nemusíte bát, pokud víte, jak se jim vyhnout a jak na ně reagovat.

Vyhněte se vyrušení a rozptýlení při své řeči na veřejnosti díky následujícím tipům.

Co nás obvykle rozptyluje

  • Existují vnější i vnitřní zdroje vyrušení:
  • Neočekávaný pohyb nebo rušivé zvuky
  • Vlastní obavy z mluvení na veřejnosti a nervozita
  • Naše vlastní myšlenky (pokud máte např. ten den nějaké další úkoly, můžete mít problémy se soustředěním)

Aby vaše prezentace byla úspěšná, neměli byste při ní přemýšlet o svých osobních problémech. Je možné, že ve vašem osobním životě se zrovna děje něco závažného. Možná je nemocný člen vaší rodiny nebo máte potíže ve vztahu. Vy se však musíte soustředit jen na zvládnuté své prezentace.

Zbavte se svých vnitřních rozptýlení

Pokud potřebujete trochu času abyste se znovu soustředili když vás něco zrovna vykolejilo, je to v pořádku. Dramatické pauzy jsou dokonce dobrým způsobem, jak si získat a nebo posílit pozornost diváků. Současně si pauzou dopřejete několik okamžiků, během kterých můžete zaplašit rušivé myšlenky a znovu se soustředit.

Snažte se tedy vyhnout přemýšlení o svých osobních problémech, naléhá na nás na svém blogu slavný kouč Brian Tracy. Vše, co nesouvisí s vaší prezentací, by během dní mělo zůstat mimo vaši mysl. Tyto myšlenky si do hlavy vůbec nepouštějte. Zabloudí-li i tak vaše myšlenky k nepříjemným osobním záležitostem, pokuste se co nejrychleji opět naladit na to, o čem mluvíte. Může pomoci i to, že se krátce podíváte do svých poznámek.

 

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com

Články v sérii

Aktuální

Tipy, jak během prezentace zůstat soustředění (1/2)

Aktuální

Tipy, jak během prezentace zůstat soustředění (2/2)